Mislite da znate odgovore na ova tri laka pitanja - mogli biste se razočarati

Mislite da znate odgovore na ova tri laka pitanja - mogli biste se razočarati
Foto: Instagram

ZNATE LI odgovore na ova tri pitanja?

Koliko je životinja od svake vrste Mojsije poveo sa sobom na arku? Koje je državljanstvo imao izumitelj telefona Thomas Edison? Koje su prve riječi koje je Louis Armstrong izgovorio kada je zakoračio na mjesec?

Ako ste odgovorili  "dva", "američko" i "ovo je mali korak za čovjeka..." , pogriješili ste jer je Noa taj koji je sagradio Arku, izumitelj telefona je Alexander Graham Bell, a čovjek koji je prvi kročio na Mjesec bio je Neil, ne Louis Armstrong.

Odgovore znate, naravno, no zašto su vas onda prevarila pitanja? 

Ovakav trik se zove Mojsijeva iluzija, a psiholozi smatraju da taj fenomen pokazuje koliko površno procesuiramo informacije iz okoline. Prvo istraživanje provedeno je 1981. godine, a više od 80 posto ljudi je krivo odgovorilo na pitanje o Mojsiju, iako su ranije dokazali da znaju točnu informaciju. 

U studiji objavljenoj 2000. godine u časopisu 'Psychological Science' objašnjeni su razlozi koji uzrokuju Mojsijevu iluziju.

Prvi je razlog semantička sličnost likova jer su Mojsije i Noa biblijski likovi, a drugi je fonološka sličnost imena zbog naglaska na prvom slogu, ali i zbog toga što im imena započinju u abecedi bliskim slovima M i N.

Osim što su ovakva istraživanja zanimljiva, psiholozi kroz njih pokušavaju osvijestiti ljude o potrebi kritičkog razmišljanja, koje će im pomoći da prepoznaju netočne informacije s kojima se svakodnevno susreću.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara