Mladi poštar to sam ja...

TKO SE još sjeća popularnog šlagera: "Mladi poštar to sam ja, svak me pozna, svak me zna..." Poštari ne nose samo poštu oni su junaci knjiga, filmova, slika, glazbe... Poštanska služba bila je i ostala velikom umjetničkom inspiracijom. Najzad, sjetimo se, renomirani hrvatski slikar-naivac, Ivan Lacković Croata radio je kao poštar!

Dovoljno je na Internet tražilici upisati riječ poštar ili The Postman da bi se dobilo mnoštvo zanimljivih pričica o poštarima. Može se pronaći i pregršt informacija o knjigama, filmovima... Kad je riječ o filmovima, ima ih već nekoliko koji u povijesti filma imaju gotovo kultno mjesto. Dovoljno je spomenuti ´Poštansku kočiju´, ´Poštara´ (The Postman) ili ´Poštara´ (Il Postino´, ´Poštar uvijek zvoni dvaput´...

Slavni američki literat Charles Bukowski bio je jedanaest godina zaposlen u Pošti u Los Angelesu prije no što je dao otkaz i posvetio se književnosti napisavši, među ostalim, roman ´Poštanski ured´, stoji u zanimljivoj crtici objavljenoj u časopisu Hrvatske pošte ´HP´. Glavni junak knjige ´Hemingwayev stolac´, britanskog pisca Michaela Palina samozatajni je službenik jednog provincijskog poštanskog ureda.
Nedavno je dio izložbe u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti posvećen ´Idealnoj palači´ poštara Chevala, preteči arhitektonskog nadrealizma.

O poštarima u starijoj i novijoj umjetnosti mogla bi se napisati cijela jedna bogata monografija. Umjesto svega, možda je ovdje dovoljno podsjetiti na zakletvu iz filma ´Poštar´ Kevina Costnera: ´Ni snijeg, ni kiša, ni žega dana, ni tama noći neće zaustaviti glasnike na njihovu putu...´ Koliko smo puta nestrpljivo čekali poštara?
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara