Mona Lisa je zapravo portret mladog ljubavnika Leonarda da Vincija?!

Foto: Ilustracija

PREMA najnovijim tvrdnjama talijanskih povjesničara, Mona Lisa je zapravo portret mladog ljubavnika Leonarda da Vincija, a ne Lise Gherardini, supruge bogatog firentinskog trgovca.

Silvano Vinceti, predsjednik talijanskog Nacionalnog odbora za kulturno naslijeđe, tvrdi da je na poznatoj slici slavnog umjetnika zapravo Salai, pravim imenom Gian Giacomo Caprotti, mladi umjetnik koji je s Da Vincijem radio 25 godina. Vinceti navodi i kako su dvojica umjetnika imali "specijalni odnos" pa je osim kao model i muza za nekoliko slika, Salai poslužio Da Vinciju i kao ljubavnik. Te svoje tvrdnje Vinceti temelji na nedavnom otkriću "Da Vincijevog koda" u Mona Lisinim očima. Kaže kako je analizom digitalne kopije slike u visokoj rezoluciji otkriveno da su Mona Lisi u oči upisana slova "L" kao Leonardo i "S" kao Salai.

No, s Vincetijem se nimalo ne slažu stručnjaci iz pariškog muzeja Louvre, gdje je slavna slika izložena. Kažu da su tijekom 2004. i 2009. godine na slici "proveli svaki mogući laboratorijski test" i da tom prilikom "nikakva slova ili brojke na slici nisu pronađeni". "Što je slika starija, to će na njoj biti sve više pukotina koje će nekog podsjećati na slova i brojke te dovesti do krivih interpretacija", poručili su iz Louvrea, dodajući da Vinceti svoje tvrdnje iznosi bez da je osobno imao pristup slici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara