"Možda je otišao vlakom u Hrvatsku": Jeziva priča o ocu ubojici misterij je do danas

"Možda je otišao vlakom u Hrvatsku": Jeziva priča o ocu ubojici misterij je do danas
Foto: Press

UNSOLVED MYSTERIES Netflixov je remake istoimene emisije s kraja osamdesetih koju mnogi u SAD-u i danas nazivaju najstrašnijom emisijom ikad. I dok se originalna emisija bavila slučajevima s područja SAD-a, Netflixov remake zašao je i na područje Europe, točnije u Francusku, i upravo bi ta priča mogla biti posebno zanimljiva Hrvatima.

Riječ je o zaista stravičnom slučaju masovnog pokolja obitelji Dupont de Ligonnès 2011. godine u francuskom Nantesu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Unsolved Mysteries (@officialunsolvedmysteries) on

U travnju 2011. godine cijela je obitelj, inače omiljena i veoma cijenjena u susjedstvu, samo nestala. Njihove stvari su nestale iz kuće, prozori su jedno jutro osvanuli zatvoreni, a supružnicima Xavieru i Agnes te djeci Arthuru, Thomasu, Anne i Benoitu nije bilo ni glasa.

Jednoj od susjeda je to bilo veoma čudno pa je pozvala policiju. Tijekom prvih nekoliko posjeta kući policija nije uočila ništa neobično. Izgledalo je kao da je obitelj svojevoljno napustila obiteljsku kuću. Nije bilo tragova krvi ni ikakvih sumnjivih dokaza, sve dok jednog dana na adrese članova obitelji i obiteljskih prijatelja nisu stigla identična pisma s veoma sumnjivom pričom.

Otac Xavier poslao je svima pismo na nekoliko stranica u kojemu je tvrdio da je on zapravo tajni agent koji radi za američke tajne službe u slučajevima borbe protiv droge te da je s obitelji morao otići u program zaštite svjedoka. Mnogima se to odmah učinilo presumnjivom pričom pa su ponovno pozvali policiju da provjeri kuću.

Tijekom jednog od posjeta policija je pronašla strašan prizor. Trupla majke i četvero djece pronađena su zakopana ispod terase. Majka i troje djece bili su pokopani na jednom mjestu, dok je najstariji biološki sin Xaviera Duponta, Thomas, bio zakopan posebno. Nedostajao je jedino otac.

Stravična priča brzo se počela razmotavati. Istraga je pokazala da su majka Agnes i Arthur, Anne i Benoit ubijeni u razdoblju od 3. do 5. travnja 2011. godine te da se Xavier, glavni osumnjičenik, zadržao u kući još tjedan dana nakon ubojstva. 

Dan ili dva nakon ubojstva članova obitelji uputio je poziv sinu Thomasu, koji je bio na fakultetu, da se hitno vrati kući te mu rekao da mu je majka završila u bolnici. Policija i ljudi bliski slučaju smatraju da je Thomas s ocem u kući proveo dan ili dva prije nego što je Xavier ubio i njega te ga zakopao odvojeno od ostalih članova obitelji.

Francuski mediji u to su vrijeme pisali da su otac i sin viđeni kako zajedno večeraju 4. travnja, a čini se da je Thomas nakon toga ubijen u vlastitom domu. Xavier je nakon toga napustio grad, a posljednje je viđen u mjestu Roquebrune-sur-Argens gdje su ga kamere snimile kako napušta hotel, uzima stvari iz svog automobila te pješice kreće prema planinama. 

Prema snimci sa sigurnosnih kamera čini se da je Xavier htio biti uočen. Nikad više nije pronađen. Dok neki tvrde da je počinio samoubojstvo te da je njegov put do Roquebrune-sur-Argensa bio svojevrsno "hodočašće", pošto je upravo tamo nekad išao s obitelji na odmor, drugi tvrde da je sve pomno isplanirao te da se negdje skriva do danas.

"Mogao je sjesti na vlak i otići u Hrvatsku te od tamo dalje na istok", govori u dokumentarcu jedna od poznanica obitelji.

Postoje i neke teorije da se Xavier trenutno skriva u Južnoj Americi, a posebnu pozornost privukla je poruka koja je 2015. godine stigla na adresu Agence France-Pressea. "Još sam živ... Od onda do danas", stoji u poruci koja je potpisana Xavierovim imenom.

Policija je u međuvremenu dobila više od 1000 prijava da je Xavier viđen na raznim dijelovima svijeta, no do danas nisu uspjeli dokazati da je zaista bila riječ o njemu.

Mnogi se nadaju da će upravo Netflixov novi serijal razriješiti ovaj slučaj jer otkad je prikazan mnogi su se gledatelji javili s brojnim dosad nespomenutim dojavama o slučajevima prikazanima u emisiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara