Može li "fast food" izazvati ovisnost?

HAMBURGERI, prženi krumpirići i hrana bogata mastima sigurno donose višak kilograma, a neki znanstvenici čak tvrde da mogu izazvati ovisnost. 
Znanstvenici koji su ispitali biološko djelovanje takve hrane otkrili su da može potaknuti hormonske promjene koje otežavaju kontrolu potrebe za hranom.

Istraživanje je pokazalo da se debljanje ne svodi samo na nedostatak samokontrole, piše stručni časopis New Scientist.

´Fast food´ u samo jednom obroku sadrži preporučenu dnevnu dozu kalorija i masti. Kako se osoba deblja, tako postaje otpornija na leptin, hormon povezan s regulacijom tjelesne težine i apetitom, te na galanin, peptid koji potiče hranjenje. Leptin ispušta signale u dio mozga koji koordinira unos hrane, ali kako se osoba deblja, tako postaje otpornija na djelovanje tog hormona.

Istraživanje na životinjama koje je provela Sarah Leibowitz sa sveučilišta Rockefeller pokazalo je da mladi štakori koji jedu masnu hranu, u kasnijoj dobi postaju pretili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživači ispituju uzrokuje li pretjerano uzimanje hrane bogate mastima i šećerom promjene u mozgu povezane s ovisnošću o drogi.

´Ukusna hrana i jak seksualni stimulans jedina su dva stimulansa koji mogu aktivirati dopaminski sustav približno jednako snažno kao droga´, rekao je John Hoebel, psiholog sa sveučilišta Princeton.

No, drugi znanstvenici tvrde kako još nema čvrstih dokaza da hrana s visokom koncentracijom masti i šećera stvara ovisnost, navodi New Scientist.

´S obzirom na to da nema dovoljno dokaza da ´brza hrana´ stvara ovisnost, mislim da bi oni koji to tvrde morali pružiti dodatne dokaze da je doista tako´, zaključio je Michael Jacobson iz Centra za znanstvena istraživanja u interesu javnosti u Washingtonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara