Mrzite svoju kosu? Pitajte majku što je jela u trudnoći!

U JEDNOJ studiji koja više nego bilo koja prije nje pokazuje da hrana čini čovjeka, američki su znanstvenici napisali da su promijenili boju dlake malog miša promjenom prehrane njegove majke.

Studija pokazuje da hranjive tvari mogu utjecati na to koji će se geni "uključiti", a koji "isključiti" u fetusu i pojašnjava neke od čimbenika koji odlučuju o aktivnosti ili pasivnosti gena.

Znanstvenici medicinskog centra pri Sveučilištu Duke rekli su za časopis Molecular and Cellular Biology da su promijenili boju dlake mišjeg krzna dodavajući u prehranu skotne mišice vitamin B12, folnu kiselinu, holin i betain.

Mišice koje su u prehrani imale ta četiri dodatka okotile su mišiće pretežno smeđeg krzna. Skotne mišice koje nisu dobivale takvu nadopunu u hrani okotile su većinom mišiće žute dlake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Temeljita studija je pokazala da su ti dodaci prehrani isključili gensku ekspresiju za žutu boju.

"Već dugo znamo da prehrana trudnica jako utječe na podložnost bolestima njihova potomstva ali nikad nismo shvatili vezu između uzroka i učinka", rekao je Randy Jirtle, profesor onkologije koji je vodio studiju.

"Prvi put smo precizno pokazali kako dodaci u prehrani majke mogu trajno promijeniti gensku ekspresiju u njezinih potomaka bez mijenjanja samih gena", kazao je on.

Ta otkrića nisu potvrđena na ljudima, ali su znanstvenici rekli da postoji velika potpora ideji da prehrana može utjecati na gensku ekspresiju kod ljudi.

Nekoliko je studija upozorilo da žene koje se loše hrane u trudnoći rađaju djecu skloniju oboljevanju od dijabetesa i srčanih bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara