Muškarci koji pomažu u kući imaju bolju djecu - i žene ih više vole

Muškarci koji pomažu u kući imaju bolju djecu - i žene ih više vole
MUŠKARCI koji pomažu u kućanskim poslovima imaju djecu koja se bolje snalaze u društvu, a ženama su privlačniji, pokazalo je najnovije istraživanje američkih sociologa.

Scott Coltrane i Michele Adams sa sveučilišta California analizirali su rezultate nacionalnog istraživanja i otkrili da se djeca školske dobi koja s očevima obavljaju kućanske poslove bolje slažu sa školskim kolegama i imaju više prijatelja. Štoviše, oni će biti poslušniji u školi, te manje deprimirani i povučeni od ostale djece, ističe se u priopćenju Američkoga društva za promicanje znanosti.

"Kad očevi sudjeluju u kućanskim poslovima, to djecu uči suradnji i demokratskim vrijednostima unutar obitelji", kazao je Coltrane, koji proučava promjenu uloge očeva u obiteljima. "Nekad su muževi pretpostavljali da će žena obaviti sve kućanske poslove i odgajati djecu, ali danas žene rade gotovo jednako mnogo kao i muškarci pa oni moraju preuzeti dio odgovornosti za kuću i odgoj."
Prema rezultatima istraživanja provedenog u laboratorijima dr. Johna Gottmana na sveučilištu Washington, ženama su muškarci koji pomažu u kući seksualno privlačniji.

To je, tvrdi Coltrane, zato što su žene tada pod manjim stresom uzrokovanim pokušajem pronalaženja ravnoteže između posla i doma, ali i zato što pomoć u kući doživljavaju kao znak ljubavi i potpore. Iako u takvim obiteljima obično izbijaju svađe oko toga što će tko napraviti, njihov je odnos ipak bolji.

Coltrane i Adams analizirali su rezultate studije o razvoju djece provedene u sklopu istraživanja dinamike prihoda. Studija je obuhvatila 3.563 djece i njihovih roditelja. Prema rezultatima tog istraživanja, očevi i dalje obavljaju manje kućanskih poslova od majki, ali sve više samostalno preuzimaju odgovornost za zadaće poput kupnje namirnica i odvođenja djece u školu.

Iako većina Amerikanaca u kući i dalje ostaju samo pomagači, ipak sve više sudjeluju u svakodnevnim kućanskim poslovima poput kuhanja i pospremanja. Uz to, današnji muškarci češće grle djecu i pokazuju emocije nego prije nekoliko desetljeća. Ukratko, tvrde istraživači, barem neki očevi sve više počinju sličiti majkama.

Među preostalim rezultatima istraživanja, navodi se da se očevi u prosjeku tri sata dnevno bave djecom školske dobi, što je velik porast u odnosu na prethodna desetljeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, međusoban odnos očeva i djece ostaje pod utjecajem stare podjele muško-ženskih uloga. Tako, primjerice, očevi s djecom provode četiri puta više vremena u sportskim aktivnostima od majki.

"Otac i majka koji žele uspješno podijeliti poslove moraju vjerovati u jednakost spolova", kazao je Coltrane.

Njegova analiza podataka dobivenih nacionalnim istraživanjem pokazuje da djeca koja s ocem obavljaju kućanske poslove pokazuju više pozitivnih utjecaja nego kad iste poslove obavljaju samo s majkom.

"Budući da manje muškaraca obavlja kućanske poslove, kad se ti poslovi ravnomjerno podijele, to ima veći utjecaj na djecu", kazao je Adams. "Obavljajući kućanske poslove, očevi oblikuju model suradnje u obitelji."

Coltrane i Adams tvrde da promatranje očeva koji sudjeluju u kućanskim poslovima djecu priprema na to da i oni sudjeluju u takvim poslovima u svojim budućim obiteljima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara