Muzeji su in: Poznate face pohrlile na otvorenje muzeja na Gornjem gradu

Foto: Biljana Gaurina/Cropix; press fotografije

DA OTVORENJE muzeja može biti jedno od najvažnijih društvenih događanja pokazalo se na jučerašnjem otvaranju novog muzeja na zagrebačkom Gornjem gradu, na koje su pohrlile brojne poznate osobe. Nakon osam godina djelovanja u Samoboru, Muzej Marton se s proširenim, novim postavom, preselio se u palaču Kulmer, na Katarininom trgu. Nekadašnji plemićki stan na prvom katu kasnobarokne palače donedavno je bio prostor zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti. Bista Marije Terezije (porculan), tanjuri Ferdinanda Habsburškog i Katarine Velike samo su neki od eksponata Muzeja Marton, a koji datiraju iz 18. i 19. stoljeća.

Osim predsjednika Ive Josipovića, ministra kulture Jasena Mesića i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, na otvorenju muzeja su se zatekli i Edita Misirić, Fani Stipković, Davor Štern sa suprugom, Snježana Mehun te mnogi drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je veliki događaj za kulturu grada Zagreba i Hrvatske. Privatna inicijativa u kulturi kod nas je još uvijek novost, no poput svjetskih metropola Zagreb dobiva izniman privatan Muzej, koji će uvelike obogatiti kulturnu ponudu grada", istaknuo je vlasnik Veljko Marton uoči otvorenja Muzeja te dodao: "Preseljenjem u gornjogradsku zagrebačku palaču Kulmer izložbeni se prostor Muzeja Marton gotovo utrostručuje. To nam pruža priliku ne samo za preglednije i jasnije izlaganje eksponata, već i za predstavljanje javnosti pojedinih zbirki koje zbog nedostatka prostora do sada nisu bile stalno izložene, poput zbirke fajanse ili zbirki njemačkog ili talijanskog porculana".
 
Posebnu vrijednost novom postavu dat će i trinaest historicističkih vitrina koje je muzeju prošle godine Muzeju Marton donirao čuveni londonski muzej Victoria I Albert. Ova donacija ponajboljeg svjetskog muzeja primijenjene umjetnosti iznimno je priznanje dosadašnjem radu Muzeja Marton. Muzej Marton raspolaže zbirkama iznimnog umjetničkog značaja vrijednost kojih je potvrđena u svjetskim kulturnim centrima kao što su London, Pariz, Beč i Venecija. Muzej je prvi privatni muzej u Hrvatskoj i jedan od rijetkih privatnih muzeja u ovom dijelu Europe. Njegovo osnivanje plod je želje i nastojanja kolekcionara i poduzetnika Veljka Martona da svoju iznimno vrijednu zbirku umjetnina učini dostupnom javnosti. Zamisao o osnivanju muzeja nametnula se spontano, nakon iznimno uspješnog izlaganja dijela zbirke u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt 2002. godine. Prvi privatni Muzej Marton otvoren je u samoborskoj kuriji iz devetnaestog stoljeća na Međunarodni dan muzeja 18. svibnja 2003. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara