Na Octoberfestu lažni bonovi s područja bivše Jugoslavije

DA OD PRIJEVARA i krivotvorenja više nije sigurno niti "najveće narodno slavlje na svijetu", muenchenski Oktoberfest, pokazao je i najnoviji primjer pojave lažnih bonova i žetona za pivo.

Kako u petak javlja državna TV postaja ARD, muenchenska policija je početkom tjedna razotkrila skupinu koja je "u velikom stilu" raspačavala žetone i bonove za, svake godine sve skuplje, pivo i hranu u šatorima Oktoberfesta.

Kao vođa bande u pritvoru je zadržan 33-ogodišnji Dragan M., "s područja bivše Jugoslavije", u čijem automobilu je pronađen i najveći dio od 30.000 lažnih bonova i čipova. Kako je priopćila muenhenska policija, lažno platežno sredstvo potječe iz radionica "s područja bivše Jugoslavije", no odbila je iznijeti druge pojedinosti. Draganu M. je u raspačavanju pomogao i jedan 50-ogodišnji nezaposleni Nijemac, koji je u tu svrhu "zaposlio" nekoliko školaraca koji su zaradom od prodaje lažnih žetona željeli financirati skup provod na Oktoberfestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Školarci su bonove i žetone prodavali za 5 eura, što je 2 eura manje od službene cijene tradicionalnog jednolitarskog vrča tzv. Massa. S obzirom da su Terezijine livade, gdje se Oktoberfest održava posljednjih godina, izuzetno dobro čuvane, mladi preprodavači su ubrzo upali u oči.

Bonovi i žetoni su prije nekoliko godina uvedeni kako bi se konobaricama koje u jednom danu prenesu i nekoliko stotina jednolitarskih vrčeva olakšao posao. U prilog puštanju lažnih sredstava u opticaj ide i običaj muenchenskih tvrtki da svojim zaposlenima svake godine poklone po jedan bon za tradicionalno jelo i piće Oktoberfesta, Mass i pola pečenog pileta, pa je tako teže kontrolirati porijeklo bonova i žetona.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara