Na tipkovnici se skuplja više bakterija nego na zahodskoj školjci

ISTRAŽIVANJE britanskih znanstvenika pokazalo je da tipkovnice u uredu imaju na sebi pet puta više bakterija nego što ih se može naći na zahodskoj školjki. Na uzorcima koji su uzeti sa slučajno odabranih tipkovnica iz jednog londonskog ureda pronađene su bakterije escherichia coli i koliformi, a oboje uzrokuju simptome nalik trovanju hranom. Također su između tipki pronađeni stafilokoki koje uzrokuju više infekcija, od čireva do upale pluća.

Kao da to nije dovoljno, na nekima su se nalazila i dvije vrste stafilokoka, MRSA i MSSA koje su mutacijom postale otporne na antibiotike. Štoviše, pokazalo se da se te bakterije nalaze na svakoj petoj tipkovnici. "Za te bakterije ipak postoji rješenje, stavite tipkovnicu na sunce, one su osjetljive na UV zračenja i sunčeva svjetlost će ih odmah ubiti", kazao je za Sun mikrobiolog Hugh Pennigton. Bakterije na tipkovnici namnože iz više razloga; zbog loše higijene radnika ili pak zbog hranjenja nad njom. Problem je i prašina koja na neki način "zarobi" masnoću i stvara odlične uvjete za širenje bakterija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim najveći problem su ljudi koji ne peru ruke nakon odlaska u WC, i oni koji kopaju nos na poslu. Potreban je samo jedan djelatnik koji ne pere ruke, on tada dodirne kvaku i svi se zaraze njegovim bakterijama", tvrdi Pennigton.

J.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara