Na Titanu otkriven divovski krater

RADARSKI uređaj koji se nalazi na letjelici Cassini je tijekom trećeg bliskog preleta pokraj Titana otkrio ogroman udarni krater veličine američke savezne države Iowe.

Cassini je proletio na oko 1 577 km iznad Titanove površine, a njegov je radarski instrument vrlo precizno snimio njegovu površinu. Ovo je ukupno treći bliski prelet pokraj Titana i drugi ukupno kada je za istraživanje površine Titana uporabljen radarski instrument.

I ovog puta su znanstvenici imali priliku biti zadivljeni i iznenađenI. Premda su najnovije snimke pokazale i neke do sada već viđene dijelove Titana, slike su pokazale i nešto novo – kako je i sam dr. Jonathan Lunine, znanstvenik u Cassinijevom interdisciplinarnom timu, istaknuo: "U isto vrijeme na Titanu vidimo i nove i čudne pojave".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ovog preleta je po prvi put korištena tehnika "overlapping" tzv. "prekrivanje". Radi se o tome da su se radarske snimke kombinirale sa slikama koje su snimale "obične" kamere. Očekuje se da će se na ovaj način moći steći mnogo bolji i kvalitetniji uvid u Titan. Ova je tehnika dala i prve rezultate – ranije slabo uočeni krater sada je otkriven u mnogo jasnijoj rezoluciji i jasno je da se radi o impresivnoj pojavi – riječ je o, naime, krateru širine 440 kilometara!

Nakon ovog preleta pokraj Titana, Cassini je krenuo prema mjesecu Enceladusu, najreflektivnijem tijelu u Saturnovom sustavu, a uskoro nas očekuju i fantastične slike tog smrznutog  mjeseca.

(Tekst i foto: croeos.net)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara