Nadmašio sve liječničke prognoze: Genijalni Stephen Hawking proslavio 74. rođendan

Nadmašio sve liječničke prognoze: Genijalni Stephen Hawking proslavio 74. rođendan

Foto: Getty

JEDAN od najpoznatijih svjetskih fizičara i kozmologa, Stephen Hawking, jučer je proslavio 74. rođendan, iako mu je rečeno da zbog teške bolesti neće živjeti dulje od 24 godine.

Iako statistika po kojoj čak polovica oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze ne preživi tri godine nakon dobivanja dijagnoze nije bila na njegovoj strani, Stephen ju je opako nadmašio: poživio je čak tri puta dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegov fascinantan život prikazan je u filmu "The Theory of Everything", a glumac Eddie Redmayne osvojio je Oscara za ulogu slavnog fizičara. Zanimljiv je podatak da je Hawking u osnovnoj školi bio jedan od najlošijih učenika, no to ga nije spriječilo da diplomira fiziku na Oxfordu, a zatim i doktorira na Cambridgeu.

Najznačajnija ideja slavnog fizičara bila je ona o nastanku svemira, a njegova knjiga "Kratka povijest vremena" iz 1988. godine prevedena je na 44 jezika i prodana u 25 milijuna primjeraka. Iako je njegovo paralizirano tijelo zarobljeno u kolicima, Hawking je prije 9 godina imao priliku biti u svemiru i lebdjeti u bestežinskom stanju.

Tom prilikom izjavio je: "Istraživanje svemira je naša jedina šansa. Ako ljudska rasa želi opstati unatoč globalnom zagrijavanju i nuklearnim prijetnjama, moramo istraživati svemir jer je naša budućnost u njemu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara