Nagrađeni na 56. filmskom festivalu u Cannesu

NA 56. Filmskom festivalu u Cannesu, koji je završio u nedjelju, Zlatnu palmu osvojio je američki film "Slon" Gusa Van Santa, a Grand prix žirija turski film "Uzak" Nuri Bilge Ceylana.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Marie-Josee Croze za ulogu u kanadskom filmu "Barbarske invazije", dok su za nagradu za mušku ulogu podijelili Muzaffer Ozdemnir i posthumno Mehmed Emin Toprak, koji je s 28 godina poginuo u prometu. Obojica su nagrađeni za uloge u filmu "Uzak" (Dalek).

Amerikanac Gus Van Stant nagrađen je za režiju "Slona", filma o nasilju u školi, a nagrada za najbolji scenarij pripala je Denysu Arcandu za "Barbarske invazije".

Nagradu žirija dobio je film "U pet sati popodne" Iranke Samire Makhmalbafa (23), prvi film o posttalibanskom Afganistanu.

Zlatna palma za najbolji kratkometražni film pripala je australskom filmu "Cracker bag" Glendyn Ivin.

Nagradu žirija za kratkometražni film dobio je "Čovjek bez glave" Juana Solanasa, a Zlatnu kameru danski film "Rekonstrukcija" Christophera Boe.

Posljednji prikazani film, s kojim je završen 56. Filmski festival u Cannesu, bila su "Moderna vremena" Charlesa Chaplina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara