Najesen kazališna poslastica u Zagrebu: 14. srpnja dođite u SC i saznajte o čemu se radi!

Tekst: V.Š.
Foto: Nu:Write Theatre Festival

ZAGREB ove godine dobiva novu kazališnu poslasticu - Nu:Write Theatre Festival, festival novog kazališta, koji će se održati u prostorima SC-a i kazališta &TD od 16. do 20. studenog.

Riječ je o međunarodnom festivalu tijekom kojeg nas očekuje čak 30 predstava u pet dana te koncerti i kazališne radionice, a u goste dolazi i 80 britanskih izvođača. Prvi Nu:Write festival upravo je u znaku mladih britanskih kazališnih trupa i pisaca koji u Londonu uživaju veliku popularnost. Među poznatim kazališnim družinama koje su najavile svoj dolazak su i Pains Plough Theatre Company, Nabokov Theatre Company, Fitzrovia Radio Hour, Box of tricks Theatre Company, Tangled feet i Actors Centre.

Te kazališne skupine predstavljaju sam vrh trenutačne britanske produkcije suvremene drame, fizičkog teatra i modernog lutkarstva. Neke od njih stvorile su potpuno nove kazališne žanrove, dosad neizvođene u Hrvatskoj.

Organizatori izdvajaju Tangleed feet, nagrađivani ansambl fizičkog teatra, koji će nas izvesti izvan kazališnog prostora i povesti u javna interaktivna kazališna iskustva. Njihova drama Home ovisi o prostoru u kojem se izvodi i govori o sedam likova iz različitih zemalja koji traže mjesto za svoj šator koje će nazvati domom.

Paines Plough, osnovan 70-ih godina, dolazi s predstavom Sitni vulkani koja spaja ples, kazalište, komediju i glazbu te preispituje teme nacionalnog identiteta i pripadnosti u suvremenom britanskom društvu.

14. srpnja upoznavanje s programom u SC-u

Umjetnički direktor festivala je Marko Cindrić, mladi profesionalni glumac koji je posljednje četiri godine proveo u Velikoj Britaniji studirajući glumu na prestižnoj The Oxford School of Drama kao jedini Hrvat u povijesti te glumačke akademije. Posljednji dan festivala Nu:Write će se uključiti u već tradicionalnu Noć kazališta nizom performansa nazvanim Ponoćne matineje, u kojima će posjetitelji moći uživati do ranih jutarnjih sati.

A već za tjedan dana, 14. srpnja, svi ljubitelji kazališta mogu se doći upoznati s programom na ljetnom Nu:Write druženju u prostorima Studentskog centra. Ondje će se okupiti glumci, glazbenici i likovni umjetnici i dati potporu ovom projektu. Prisutne će među ostalima glazbom zabavljati DJ Mario Kovač, DJ Labosh, DJ Marmat, bendovi Šta ima? i Penguin Radio.

Festival i ljetno Nu:Write druženje koje mu prethodi, organiziraju Udruga Festival novog kazališta i vjerni partneri Kultura promjene zagrebačkog Studentskog centra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara