Najveći arhitekti današnjice gradit će novi WTC

NAJVEĆI arhitekti današnjice su u New Yorku pokazali najviše tornjeve na svijetu, goleme viseće vrtove i staklenočelične simfonije kao svoje vizije obnovljenog World Trade Centera.

Sedam uglednih arhitektonskih ekipa tri sata je predstavnicima vlasti i medija objašnjavalo kako zamišljaju ono što bi trebalo zamijeniti tornjeve blizance uništene 11. rujna 2001.

Gradske vlasti New Yorka neće izabrati samo jedan projekt i provesti ga u cijelosti, nego će u idućih mjesec i pol dana pregledati sve radove, prikupljati mišljenje javnosti i brojnih stručnjaka i na taj način doći do jedinstvenog projekta koji bi u sebi sadržavao najbolje elemente svih prijedloga.Četiri od sedam projekata predlaže izgradnju najviših tornjeva na svijetu, kako bi se vratili poznati obrisi panorame najvećeg američkog grada. Broj i izgled tornjeva variraju od dva do pet, pa čak i devet, a u svim su prijedlozima oni međusobno povezani većim ili manjim ´mostovima´ koji omogućuju međusobnu komunikaciju.Ni u jednom projektu ne predviđa se gradnja na mjestu srušenih nebodera blizanaca, što je zahtjev obitelji stradalih u napadima 11. rujna, niti na mjestima predviđenim za izgradnju spomen-obilježja žrtvama napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara