Najveći prevarant u povijesti pop glazbe dobio 25 godina zatvora

LOUIS JAY PEARLMAN, menadžer svjetski poznatih boy bendova kojeg zovu i "Big Poppa", osuđen je na zatvorsku kaznu od 25 godina zbog prijevare i pranja novca jer je sklapanjem ugovora s nepostojećim tvrtkama američke banke i investitore prevario za ukupno 300 milijuna dolara. Nakon što je 53-godišnji menadžer sudskom presudom osuđen na četvrt stoljeća zatvorske kazne, njegov se odvjetnik J. Cheney Mason odlučio žaliti jer smatra da je Louu kazna od četvrt stoljeća "jednaka smrtnoj." Žalba je odbijena.

53-godišnji Lou je svoj smisao za šoubiznis unovčio surađujući s Backstreet Boysima, 'N Syncom, O-Townom, skupinom Take 5, C-noteom, Naturalom, Jordanom Knightom i Aaronom Carterom, mlađim bratom pjevača iz skupine Backstreet Boys Nicka Cartera.

Kad se sve zbroji, Pearlman je zarađivao kao šesti član skupine Backstreet Boys

  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve te bendove je Pearlman uspio prevariti, jer zapravo ne postoji standardni ugovor u kojem stoji koliki postotak neki menadžer ima od prodaje albuma. Ta se brojka obično kreće oko 25 posto, za menadžment između 15 i 25 posto, plus mogućih petnaest posto kao agent. Glazbenici obično dobiju osam do deset centi na jedan dolar, dok zaradu od turneje dijele među sobom i promotorom. Kad se sve zbroji, Lou Pearlman je zarađivao kao šesti član skupine Backstreet Boys. 

Iako je surađivao s mnogim poznatim bendovima koje je dodatno proslavio, Louov vrhunac karijere bio je kad su "Beksići" prodali preko sto milijuna albuma diljem svijeta, a skupina N'Sync preko 56 milijuna albuma. Kako je u to vrijeme eksplodirao interes za boy bendove, Lou svoj tadašnji uspjeh nikad nije uspio ponoviti.

Zbog te činjenice koja je bila podmazana njegovom taštinom i komforom, Lou se počeo baviti poduzetništvom kojim se, očigledno, nije bavio legalno. Osmislio je plan po kojem su ugledne američke banke investirale u njegove dvije fiktivne tvrtke koje su postojale samo na papiru. Kako je bio poznati menadžer, te iste banke smatrale su kako nije bilo potrebno posebno provjeravati Loua i njegove ideje. Njihova ih je pretpostavka na kraju koštala više od tristo milijuna dolara.

L.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara