Nakon izolacije mnogima je potreban aktivan odmor. Ovo je pravo mjesto

Nakon izolacije mnogima je potreban aktivan odmor. Ovo je pravo mjesto
Foto: Press

SVI SMO još uvijek u svojevrsnom stresu od skorašnjih događaja i pod utiscima svega što nam se događalo u proteklih nekoliko mjeseci, ali uz vrelo ljeto koje stiže, stvari se vraćaju u normalu. Svijet opet počinje izgledati lijepo, a mi vas vodimo u jedno od najljepših mjesta na svijetu.

Rafting centar Drina Tara se nalazi u Bosni Hercegovini, na 18 kilometara od Foče u pravcu Nikšića, u prirodi, kao s razglednice, ovaj raj na zemlji smjestio se između dva nacionalna parka, Sutjeska i Durmitor,  u podnožju masivne planine Vučeva, na samoj obali rijeke!

Rafting centar Drina Tara se nalazi na savršenoj poziciji tako da se sve rafting ture završavaju upravo u pristaništu ovog rafting centra, a sve ostale outdoor aktivnosti  kreću upravo odavde. S kapacitetom od preko 120 bungalova i oko 400 ležajeva, ovo je najveći kompleks na europskom kontinentu, kada je u pitanju aktivni odmor, koji je svake godine sve popularniji. Rafting Centar Drina postoji već više od 20 godina, i uz vrhunsku organizaciju, profesionalnost i najveće mjere sigurnosti po EU standardima, ovo mjesto uspijeva zadržati ono po čemu je i postalo poznato i omiljeno - porodičnu dobrodošlicu i toplu atmosferu boravka kod rodbine na selu, s ugodnim večerima uz vatru, a sve to na samoj obali rijeke.

Dok provodite vrijeme na terasama ovog centra pokraj rijeke, dušu odmara pogled kroz krošnje drveća na zvjezdano nebo, a u svakom trenutku možete zaista i pružiti ruku i zahvatiti pitku vodu iz ledene rijeke koja teče pod vama. Već to je odličan početak za pravi hedonistički doživljaj koji tek počinje, kad vas čak 18 domaćica koje spremaju hranu na licu mjesta od svježih organskih namirnica počnu gostiti specijalitetima Stare Hercegovine koje samo ovdje, ovako autentično i bogato možete probati.

“Naša kuhinja je posebna priča”, kaže jedan od vlasnika, “u kuhinji nemamo baš niti jednog profesionalnog kuhara, već su to naše domaćice, žene iz okolnih sela koje pripremaju zaista domaću i domaćinsku hranu. Često ljudi pitaju da li se hrana služi po principu švedskog stola, i tada se sjetimo da naši gosti taj stol koji im serviramo za svaki obrok često nazivaju Slavski stol i to je najpribližniji opis!”

Rafting centar Drina Tara, osim najboljeg smještaja i organizacije na cijelom ovom području, ima još nešto što pravi najveću razliku i daje im za pravo postavljati standarde u ovom vidu turizma, a to su - ljudi. Tim probranih i odabranih. Ekipa, spremna i iskusna, licencirani za vođenje čamaca za rafting Tarom, tim planinarskih vodiča, tim koji održava i vode ture snažnim ATV kvadovima, momci koji vode  goste na kanjoning, neistraženim kanjonima ovog kraja, vozači koji vode računa o sigurnosti i udobnosti prilikom odlaska na ture, prijateljska ekipa simpatičnih konobara i već spomenute  kuharice koje  hrane dušu i tijelo. To je nešto što se ne može kupiti, ali se može steći i izgraditi... trudom, radom i desetljećima postojanja.

Desetljećima se ovdje grade i prijateljstva. Tu možete čuti puno zanimljivih priča, priča o ekipama koje dolaze na rafting u Rafting Centar Drina-Tara već  22 godine zaredom, priče o ljubavima, zarukama, novim prijateljstvima, priče o svima onima koji imaju privilegiju da barem djelić svog života preveslaju zajedno s ovim divnim ljudima i u ovim nestvarnim kanjonima...

Teritorij općine Foča je inače poznat, naročito među strancima, kao ''zemlja kanjona'' i nalazi se na istoku Republike Srpske, sjeveru Hercegovine, na samoj granici s današnjom Crnom Gorom. Ovaj kraj poznat je kao oaza prirode, potpuno nezagađen, s pitkim rijekama i potocima, visokim planinama. Jedina prašuma u Europi, Perućica, nalazi se baš ovdje, s vodopadom Skakavac u srcu prašume, najviši vrh BiH, Maglić, je odmah pored. U podnožju Maglića postoji glečersko jezero u obliku srca, Trnovačko jezero, po mnogima najljepše jezero u bivšoj Jugoslaviji. Odmah preko puta su obronci planine Zelengore s mnoštvom planinskih jezera poznatijim kao gorske oči. Obići sve ovo, neprocjenjivo je, a još je bolje iskustvo kada se to sve obiđe u pratnji vodiča iz Rafting centra Drina Tara. Vodiča koji znaju svaki vrh, svaki izvor i svaki cvijet. Vodiča koji obasipaju zanimljivim pričama iz bogate povijesti ovog kraja i na kojima se vidi da vole to što rade i  uživaju prlbližavajući sve ovo svakom svom gostu!

Odlično je mjesto za team building. U tih nekoliko dana može se ići na rafting najboljim dijelom Tare, ATV kvadovima uspeti se na sam vrh kanjona sve do jedinstvene farme sira na samom obodu najvećeg kanjona Europe. Velikim džipovima prijeći Zelengoru, stazama Mliječnog Puta Emira Kusturice i Monica Bellucci, zatim se vratiti pod Maglić i pješačiti do glečera Trnovačkog jezera. Usput možete svratiti u katune, probati sir i skorup iz mješine i iskreno... to će biti jedinstven osjećaj. Svakome, čak i onima koji su imali priliku biti svuda i probati mnogo toga.

Možda se nekome u svemu ovome učini malo previše superlativa, puno ''jedinih u Europi, najvećih na svijetu, najviših, najboljih'', međutim, ova priroda, tvrde iz rafting centra, toliko oduzima dah da se ti epiteti na kraju učine nekako nedovoljno snažni, čak blijedi. 

Tako da je najbolje da se sami uvjerite da nećete imati dovoljno riječi za opisati sve što možete doživjeti o ovom centru za aktivni odmor na rijeci Tari!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?