Nakon što pročitate ovo više nećete htjeti naručiti piće s kriškom limuna u kafiću
Foto: Instagram
KRIŠKA limuna čest u kafićima je čest gost raznih gaziranih pića, no jedna studija pokazala je kako to baš i nije higijenski.
Ugledni znanstveni časopis Envirenmental Health otkrio je kako se u takvom limunu, osim poželjnog vitamina C, obično nalaze pljesni te mnogobrojne opasne bakterije. To se može izbjeći ako se limun ispravno i detaljno opere, no to se rijetko radi čak i kod kuće, navode.
U opsežnoj studiji analizirali su 76 uzoraka limuna iz raznih restorana i barove. Odmah nakon posluživanja limun su izvadili iz čaše i u čak 70% njih pronašli su tragove mikroba, uključujući i gljivicu Candida Albicns, bakterije Escherichie coli, Helicobacter pylori i Listera monocytogenes, kao i neke druge.
Slično istraživanje s limunom proveo je i klinički mikrobiolog Philip Tierno iz Medicinskog centra Langone, a on je u jednom od uzoraka pronašao i tragove ljudskih fekalija.
Naveo je i neke od glavnih problema, a oni uključuju nedovoljno pranje ruku, rezanje limuna na prljavim podlogama, rezanje prljavim noževima, nedovoljno pranje limuna prije rezanja, a opasnost može vrebati i iz leda.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati