Napokon da stručne osobe vode ovu državu

Napokon da stručne osobe vode ovu državu

Ilustracija: Mihaela Krisić/Index

NAPOKON da stručne osobe vode ovu državu. Petrov je psihijatar, a to je struka koja je našen društvu najpotribnija. Umišljaji poput boljeg sutra, besplatne zdravstvene zaštite i kvalitetnog školstva još uvik su čest slučaj. Neprihvaćanje realnosti, kreditne obaveze i novih inflacija također su ozbiljan društveni problem. Tome će se stat na kraj razbijanjen svih mogućih iluzija kod naroda.

Posla ima napretek jer svaka regija ima svoju dijagnozu, odnosno poremećaj.

Dalmacija je narcisoidna, a zbog kompleksa manje vridnosti ima najveće cijene u državi. Izlazak sunca se smatra vjekovnon hrvatskon tradicijon, a more čistin i bistrin tek od devedesetih. Dalmacija je raspivana i grlata, pogotovo kad joj vrućina udre u glavu, a pet klapa po glavi stanovnika je minimalni tehnički uvjet da bi misto uz more dobilo status grada.

Slavonija je ravna, a to je najgore šta se može dogodit čestitoj regiji. Slavonija čoviku ne umi pružit toliko zadovoljstva koliko to može razvedena, raščupana i raspuštena Dalmacija. Dalmacija ti naplati čin je takneš, pa imaš osjećaj da nešto i vridi. Po Slavoniji oreš i upireš, ali frigidna je dozlaboga iako rađa češće i više od Dalmacije. Nema gušta u umjetnoj oplodnji. No, Slavonija nesumnjivo ima najcjenjenije kućne ljubimce. Zovu se kulen, krvavice, čvarci...

Za Liku ne možemo reć ni da je razvijena ni da je posebno atraktivna. Štono se kaže, niti jebi niti kući vodi.  Dobra je u duši, a kako se na dobro lako naviknit, tamo još ima življa koji nije emigrira. A i di će medvid iz Kutereva? Lika je usprkos ladnoći, položaju i pritrpljenin tegobama, otvorena srca i svakome prolazniku koji prođe ceston nudi, za sitne pare,  sve šta ima. Med, sir, propolis...

Zagora  je polupismena, zaostala seljanka koju je teško udat, a još teže gledat po kući. Jadna familija s njon, ali šta ćeš, tvoja je. Pošaješ je da radi šta može; baca smeće i voda bikove po borbama. Ono šta je zapušteno, Zagora  naziva netaknuto. Ono šta je Thompson, Zagora naziva glazbon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagorje ne smimo brkat sa Zagoron iako su rodbina. Premda slični, ipak su dovoljno različiti. Prvo i osnovno, Zagorje je dobroćudno. Stoga je čudno da je iznjedrilo predsjednika. Služe se vlastitin jezikon koji stranac može razumit jedino ako u ruci drži Žuju. Trizni ili pripiti uvik su miroljubivi što je još jedna karakteristika po kojoj se razlikuju od Zagore.

Istra je, zafaljujući buri, čista žena, a s takvon je ljubav duga. Istra je čuvena po činjenici da najranije ode brat masline uvjeravajući cilu Hrvatsku da tako triba i da je gorko ulje -kvalitetno ulje. Mudra je to gospođa, ali ima i pametnijih. Dalmacija se ove godine priprema u berbu već u rujnu, nadajuć se zasjenit Istru te svima pokazat da je sposobnija, bolja i organiziranija od suparnice. Istri to služi ka poticaj da smisli nešto novo, nedostižno ostalin regijama. Kad niko nije zna šta je seks, Istra je imala plažu za svingere. U Dalmaciji misle da je svinger gazirani sok, Lika smatra da je to vrsta medvida, Slavonija je uvjerena da je rič o korovu, Zagorje ne razumi ni svoj jezik, a kamoli tuđi, Zagreb se pribojava da je svinganje zarazno, a Zagora još nije čula ni za seks.

Zagreb je centar svih boleščina, odnosno rehabilitacijski centar di se oboljeli dođu ličit. Kad stignu u saborske toplice, svaka psihička tegoba nestane, fizička popusti, a egizstencijalnih više nema. Tu su najčešće oni s ozbiljnijin zdravstvenin poremećajen, a udobne fotelje i jeftina ishrana neki su od faktora koji doprinose djelomičnon ozdravljenju pacijenta(s obziron da se potpunon oporavku i ne može nadat). Sve institucije, državni aparati i zgrade od velike važnosti nalaze se u Zagrebu, a uskoro će i more pritočit u Jarun.

Postoje nadležna tijela koja se bave rješavanjen takih zavrzlama, npr. Kako od Jadranskog stvorit Jarunsko more? Je li Kate s pijace izdajica jer je priprodavala Gamušinu mrkvu iz Gabele? Obični puk ne mora brinit. Kupujte mrkvu kod vašeg  ovlaštenog prodavača, a ako trevite Katu ili Gamušu prijavite ih policiji ili svećeniku.

Što se mora tiče, vama je svejedno - svakako ćete izgorit!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara