Našli smo pet najboljih jela na Adventu u Zagrebu, ali i 3 najgora

Našli smo pet najboljih jela na Adventu u Zagrebu, ali i 3 najgora

ADVENT u Zagrebu iz godine u godinu postaje sve bolji, barem što se ponude hrane tiče. 

To ne znači da na svakom drugom štandu u ponudi i dalje nećete pronaći najmanje tri vrste kobasica, ali u moru kobasica ove je godine puno jednostavnije naići na malo "egzotičniju" hranu. 

S druge strane, stare navike teško umiru pa ćete u prolazu i dalje nailaziti na gomilu posjetitelja koji jedu upravo ovaj, "najdosadniji" dio ponude. Otvorite se za nove okuse, nećete pogriješiti jer postoji toliko toga što je vrijedno vaše pažnje. 

Teško nam je odrediti radi li se o cijeni ili strahu od eksperimentiranja, ali u kreiranju ove liste vodili smo se mišlju da ćemo u naših top pet jela ipak uvrstiti samo ona koja su nam se učinila zanimljiva. Naravno, pritom imajte na umu da nismo stručnjaci, a jedini kriterij kojeg smo se držali bio je okus koji nam je hrana ostavljala u ustima.

Što se pak najgorih tiče, tu je situacija bila nešto kompliciranija. 

Naime, nije da loše hrane nema, uvjereni smo da ste i sami naišli na mjesta koja su vas razočarala, ali u našoj gastronomskom avanturi zapravo i nismo imali prilike isprobati nešto neoprostivo katastrofalno, a listu nismo željeli pretrpati prosječnim jelima koja nikako ne zaslužuju biti uvrštena u kategoriju "najgorih". Uzmite u obzir i to da nismo isprobali svaku kobasicu, svaku fritulu i svaku germknedlu na svakom štandu, već smo birali samo ona mjesta koja su se od ostatka ponude izdvajala nečim posebnim. 

Nadalje, postoji velika mogućnost da su čak i oni koji su završili na listi najgorih jednostavno imali loš dan ili smo mi s njihovog menija izabrali ono najslabije. Stoga, naš izbor najgorih nije kritika kompletne ponude pojedinih kućica već samo onih specijaliteta za koje smo se mi odlučili i kušali ih. 

Nadamo se da smo sve razjasnili, detaljni pregled ponude možete provjeriti OVDJE i OVDJE, a sad, krenimo redom.  

Top 5 najboljih

1. Buncek s krumpirom i kiselim kupusom (BarBaQ) - 65 kuna

Svatko tko je pročitao naš osvrt na ponudu na Fuliranju vjerojatno se neće posebno iznenaditi kad na prvom mjestu vidi buncek iz BarBaQa. Jednostavna hrana, vrhunski sastojci i priprema i to je to - nema se tu što posebno dodati. 

Lokacija: Fuliranje

2. Čvarker (Porker House) - 46 kuna

Vjerojatno najveće iznenađenje ovogodišnjeg Adventa. Iako izgleda odlično, nismo očekivali čuda jer vjerovali smo da nas čeka još samo jedan burger. Međutim, najugodnije smo se iznenadili kad smo shvatili da ovo, kao prvo nije burger, već "porker", a kao drugo, da se radi o vjerojatno najoriginalnijem i najukusnijem načinu da nas oduševite kobasicama.  

Lokacija: Craft Street (Ulica Frane Petrića)

3. Najbolja pizza u Hrvatskoj (Buffalo) - 80 kuna

Ova pizza već je proglašena najboljom pizzom u Hrvatskoj 2018. i zaista bismo voljeli biti originalni, ne isticati očito i ne ponavljati ono što su drugi rekli i napisali, ali kad nešto valja, bilo bi nepošteno to ne naglasiti. Osamdeset kuna malo je paprenija cijena, ali vrijedi svake kune.

Lokacija: Fuliranje

4. Švedski vafl (Mr. Bjorg) - 20 kuna

Dvojili smo hoćemo li na ovo mjesto uvrstiti jednu germknedlu (izvrsnu čokoladnu šarenu germknedlu iz Cellar Grilla), ali na kraju smo se ipak odlučili za švedski vafl jer germknedle ćete isprobati ovako i onako, a postoji mala mogućnost da vam ovaj vafl promakne. Ne činite tu grešku i dajte mu šansu. Tim više jer je jeftinija i zanimljivija od mnogo toga što se nalazi u standardnoj ponudi prosječne kućice. 

Lokacija: Fuliranje

5. Bubble vafl s čokoladom i kikirikijem (Munchy) - 25 kuna 

Peto mjesto ponovno je pripalo jednoj slastici, a ovog puta radi se o kombinaciji vafla, čokolade i kikirikija koja nas je oduševila iako smo u toj fazi već bili pretrpani hranom. Štoviše, nismo mogli stati na samo jednom grizu već smo je smazali do kraja. Nikako ne propustiti. 

Lokacija: Fuliranje

Top 3 najgorih

1. Sendvič s lososom (Rasputin) - 35 kuna

Ne znamo što se još nalazi u ponudi Rasputina, ali iskreno se nadamo da nije riječ o sendvičima jer njihov sendvič s lososom definitivno nije nešto s čime će se proslaviti. Na sve to treba dodati i previsoku cijenu za nešto toliko loše pripremljeno. 

Lokacija: Advent u Klovićevim

2. Ombolo (Istra 100%) - 35 kuna

Ako ne znate kakvog je okusa ombolo ili tragate za sendvičem sa sardinama u povrću, ovo vam možda i neće biti toliko loše. Međutim, mi smo nedugo nakon toga probali pravi ombolo i bilo bi nepristojno uopće ih uspoređivati. Nekvalitetno meso i suho pecivo nisu nas oduševili. Sve u svemu, nadamo se da je ostatak njihove ponude daleko bolji. 

Lokacija: Advent u Klovićevim

3. Fratarski grah (Kod fratara) - 30 kuna

Netko se morao naći na trećem mjestu, a ta je "čast" pripala fratarskom grahu čiji je jedini problem to što je bio prehladan. Nije to bio posebno neukusan grah niti nešto što bismo istog trena bacili, ali u moru kvalitetne ponude, ovo nam se učinilo kao dovoljno dobar razlog da ga uvrstimo na listu. U isto vrijeme, bitno je naglasiti da Kod fratara ima i plemenit cilj pa se prihodi od prodaje koriste za potrebe Pučke kuhinje na Svetom Duhu. 

Naš savjet njima je da bolje podgriju grah, a vama da isprobate ostatak njihove ponude i pomognete Pučkoj kuhinji. 

Lokacija: Zrinjevac

Pogledajte još: TOP 5 adventskih slastica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara