Navodni "gay lobi" odlučuje o pobjedniku Eurosonga?

PRVO polufinale Eurosonga, koje je na rasporedu večeras, pokazat će i prve prave favorite, ali u Beogradu se već danima šuška kako oko pobjede nema puno dvojbi - većina kladionica i anketa je na strani Rusije, Švedske, Ukrajine, pa i Srbije, koja se ove godine ambiciozno želi upisati u povijest Eurosonga kao dvogodišnji domaćin i pobjednik. Anketa koju je proveo BBC najviše šansi daje švedskoj predstavnici Charlotti Perrelli, koja je već pobijedila na Eurosongu, i to 1999. godine s pjesmom "Take Me To Your Heaven", a neki je vide na tronu prvenstveno zato što je podupire "gay lobi". Klanovi i predrasude u Beogradu su ovih dana očito u punoj snazi.

Iako su srpske gay udruge uoči Eurosonga izrazile zabrinutost zbog upitne sigurnosti, odnosno, prijetnji nekih homofobičnih pojedinaca, izgreda uoči Eurosonga u Beogradu nema. Slično je i s potencijalnim problemima na "nacionalnoj osnovi" - predstavnici zemalja bivše Jugoslavije uglavnom imaju policijsku pratnju, no ona u posljednjih nekoliko dana, srećom, nije imala previše posla.

Kladionice zbog Marije Šerifović dobile na vjerodostojnosti

Gledatelji BBC-ja tako najviše šansi za pobjedu daju predstavnici Švedske, a slijede je Ukrajina, Švicarska, Srbija i Rusija. I oni, poput brojnih glasača diljem Europe, najmanje šansi daju Crnoj Gori, no njihovog predstavnika to ne zabrinjava - kao i naši Kraljevi ulice, poziva se na kriva predviđanja kladionica otprije nekoliko godina. Prošle su godine, u slučaju Marije Šerifović, bile prilično točne pa se spomenutih pet favorita već priprema za pobjednički tron.

Može li "gay lobi" prevagnuti u pobjedi? Poznavatelji Eurosonga, koji se već godinama bave kladionicama, utjecajem medija i publikom koja prati tu "paradu kiča", kažu da je to itekako moguće. "Ako se neka pjesma, na bilo kojoj razini, svidi homoseksualcima, ima puno više šansi za pobjedu. Ta populacija Eurosong prati punom parom, pa je u zadnjih desetak godina dobitnička kombinacija zapravo ciljanje na homoseksualce", pišu britanski mediji, koji neuspjeh na Eurosongu u zadnjih nekoliko godina zapravo pravdaju uvijek istim razlogom - raznim lobijima i klanovima koji ih navodno zaobilaze. Sve osim priznanja da su im pjesme jednostavno - loše.

M.A.
Foto: Eurovision.tv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara