Navučeni na oraščiće

"DIGNEM se i dođem u kupaonicu (koje je nekih 3m od mene) i gledam NEMA WC ŠKOLJKE!?!?!? Nema... prazan ćošak! Nemoš vjerovat, ja ispalio... Kak nema jebemu pa nemože bit!? I tak još sam jedno minutu dvije gledo i nisam skužio di je školjka."

Gornji tekst dio je opisa efekta muškatnih oraščića konzumiranih na "ispravan" način. Da budemo posve jasni, postoje ljudi koji se drogiraju muškatnim oraščićima.

Tekst iz uvoda prenesen je s hrvatske news grupe o drogama, hr.alt.drugs, čiji sudionici raspravljaju o svemu što ima veze s upotrebom opojnih droga. Tako se na hr.alt.drugs diskutira o efektima raznoraznih droga, ali i opasnostima vezanih za njihovu upotrebu.

Najčešće se te rasprave vode o ilegalnim drogama kao što su marihuana, esctasy, LSD, kokain, heroin, ali u zadnje vrijeme hr.alt.drugs je zaokupila rasprava o, ni manje ni više nego muškatnim oraščićima.

Muškatni oraščići najčešće se koriste kao začin za slastice, kao i pri spremanju orijentalnih jela.

No, budući da "muškanti" (kako iz skraćeno nazivaju na hr.alt.drugs) sadrže aktivne alkaloide miristicin, safrol i elemicin, imaju psihotropno djelovanje koje izaziva snažne halucinacije.

"Poželjni" psihotropni efekti raznih droga za sobom najčešće povlače i vrlo negatiuvne učinke na zdravlje, pa su tako aktivni alkaloidi koji se nalaze u muškatnim oraščićima vrlo kancerogeni, a ulja iz "muškanta" povećavaju nakupljanje masti u jetri i time oštećuju jetru.

Konzumenti muškatnih oraščića na hr.alt.drugs izmjenjuju savjete o "pravilnoj" upotrebi, pa preporučaju uzimanje isključivo naribanih "muškanta", i to ne više od 15 grama odjednom (jedan oraščić ima oko 5 grama). Okus naribanih oraščića vrlo je neugodan, pa se oni često uzimaju s mlijekom ili jogurtom.

Uz halucinacije, probleme s govorom i motorikom, zaboravljanje stvari koji su se upravo dogodile, uzimanje muškatnih oraščića za posljedicu može imati i povraćanje, diareju te suhoću usta.

Ako se tome doda i kancerogenost aktivnog alkaloida safrola te njegova toksičnost za jetru, usprkos činjenici da su posve legalni nipošto ne preporučamo konzumiranje muškatnih oraščića.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara