Ne volite gužvu? Posjetite ovih 10 europskih destinacija (jedna je u Hrvatskoj)

Ne volite gužvu? Posjetite ovih 10 europskih destinacija (jedna je u Hrvatskoj)
Screenshot: YouTube

EUROPA je riznica kulturnog blaga, raskrsnica uzbudljivih trendova i prekrasnih povijesnih građevina. Nakon Australije je najmanji kontinent, ali je nevjerojatan broj turista iz cijelog svijeta koji je posjećuju svakodnevno kako bi uživali u jedinstvenom duhu njenih gradova. Baš iz tog razloga, mnoga odredišta mogu biti krcata posjetiteljima, što često kvari doživljaj.

Ako niste ljubitelj gužve, a ne želite da vam čar europskog duha bude uskraćena, posjetite ovih deset alternativnih destinacija i nećete se pokajati.

Chioggia umjesto Venecije

Venecija oduzima dah, ali se istovremeno guši u masama turista. Svake godine skoro 30 milijuna posjeti talijanski grad "na vodi". Da biste izbjegli zakrčene ulice i predugačke redove, odlučite se za Chioggiju. Kao i Venecija, riječ je o ribarskom gradiću koji pruža duh romantične talijanske obale s izobiljem mostova, kanala, uskih ulica i raznobojnih kuća. Jedino gužve nema.

Utrecht umjesto Amsterdama

Prijestolnica Nizozemske je također preplavljena posjetiteljima do te mjere da su im uveli zabrane, ograničenja i kazne. Nedaleko od Amsterdama je Utrecht, koji je mirniji, a nudi skoro sve za čim tragate i u prijestolnici, od kanala do povijesnih četvrti.

Sevilla umjesto Barcelone

Katalonska prijestolnica jedna je od najposjećenijih destinacija na kontinentu. Svake godine nju posjeti 27 milijuna turista. Poznato šetalište Ramble je pogotovo zahvaćeno gužvom. Zato je Seville pravo mjesto za odmor i užitak. Posjetite Palaču kraljeva i uživajte u večernjim nastupima izvođača flamenka. Iako Seville nije u potpunosti mirna i tiha, imat ćete priliku da se zaista stopite s tempom andaluzijskog života.

Split umjesto Dubrovnika

Dubrovnik privlači na tisuće posjetitelja svakodnevno, što zbog krstarenja Mediteranom i Jadranom, što zbog popularne serije Game of Thrones, koja je mahom snimana baš tamo. Izbjegnite gužvu i uputite se prema Splitu, gradu okruženom zadivljujućom prirodom, plažama i povijesnim građevinama.

Regensburg umjesto Praga

Zakrčene ulice i kilometarski redovi dio su svakodnevice češke prijestolnice. Iako je arhitektonski sličan, a i popularna je luka za brodove koji krstare Dunavom, Regensburg u njemačkoj pokrajini Bavariji bolja je opcija. Tamo se nalazi i poznata katedrala, kao i stari dio grada i most pod zaštitom UNESCO-a. Taj most je, štoviše, poslužio kao model Karlu IV. pri izgradnji mosta u Pragu koji nosi njegovo ime (DW).

Leeds umjesto Londona

Središte britanske prijestolnice je katkad toliko krcato da je potrebno laktati se za prolaz. Zašto onda ne posjetiti neko mirnije mjesto na otoku? Dobar prijedlog je Leeds, na sjeveru Engleske. U prošlosti je bio industrijsko središte, a sada je dom umjetničkoj sceni u usponu, burnom noćnom životu i raznim mjestima za šoping.

Porto umjesto Lisabona

I Lisabon pati zbog svoje popularnosti, što je očevidno kada godišnje 6 milijuna posjetitelja posjeti grad od pola milijuna stanovnika. Toplo se preporučuje drugi grad po veličini u zemlji - Porto. On je simbol za dobra vina, dok tamošnju povijesnu  četvrt UNESCO smatra svjetskom kulturnom baštinom. Pored ovih znamenitosti, očarat će vas i crkve u baroknom stilu, uske uličice i visoki mostovi preko rijeke Douro.

Bologna umjesto Rima

Ovaj grad na sjeveru Italije ljudi nerijetko zanemaruju, osobito u odnosu na prijestolnicu. Bologna se odlikuje brojnim srednjovjekovnim građevinama, muzejima i jednim od najstarijih sveučilišta u Europi. Tu je i pregršt kafića i restorana zbog koga grad nosi nadimak La Grassa, odnosno "debeli". Ovdje nema malih porcija zato otvorite i svoj apetit.

Graz umjesto Beča

Tijekom 2018. zabilježeno je 16,5 milijuna posjeta iz inozemstva u Beč. Ako vam je to previše, uputite se prema Grazu. Njegov stari dio je svjetska kulturna baština UNESCO-a. Glavne atrakcije su dvorac Schlossberg koji se nalazi na brdu, Muzej suvremene umjetnosti Kunsthaus i oružarnica Landeszeughaus.

Menorca umjesto Mallorce

Mallorca je sinonim za popularnu destinaciju. Ako želite malo mira, posjetite Menorcu. Ovaj se otok odlikuje prirodnim ljepotama, ali ne i zabavama. Na njemu se nalazi osam prirodnih rezervata i dvije stotine teško pristupačnih stjenovitih plaža. Menorca nije na meti turista u velikom broju pa je zbog toga idealna za opušten odmor i uživanje u blagodatima prirode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara