Neobjavljeno pismo rasvijetlilo Van Goghovu psihu

NEOBJAVLJENO pismo nizozemskog slikara Vincenta Van Gogha, koje je u četvrtak predstavio Van Goghov muzej u Amsterdamu, nagnalo je stručnjake da odbace mišljenje prema kojemu je umjetnik imao psihičkih tegoba zato što mu je stariji brat rođen mrtav, priopćio je muzej.

Godine 1852., godinu dana prije slikareva rođenja, njegova je majka rodila mrtvorođenče kojemu su dali ime Vincent.

Prema mišljenju koje je bilo rašireno među stručnjacima, umjetnik je tijekom života patio od psihičkih tegoba, jer se smatrao zamjenom za brata.

U pronađenom pismu koje nosi datum 3. kolovoza 1877., Van Gogh se obraća trgovcu umjetnina Hermanusu Tersteegu u Den Haagu kod kojeg stanuje njegov brat Theo i kod kojega je i sam živio. Tersteeg je nedugo prije izgubio kći staru nekoliko mjeseci.

U pismu, prepunom biblijskih navoda, slikar koji tada želi biti pastor i priprema se za studij teologije, kratko se osvrće na to kako je njegov otac doživo smrt prvog sina Vincenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj dio ne iznosi nikakve podatke koji bi omogućili zaključak da je Van Gogh patio od kompleksa krivnje" kao posljedice osjećaja da je zamjensko dijete, ističu stručnjaci Van Goghova muzeja.

U istom pismu umjetnik govori o svojem životu u Amsterdamu i podsjeća na pismo naslovljeno na brata Thea, stavljeno u omotnicu za Tersteega.

Muzej nema nikakvih dvojbi što se tiče izvornosti pisma, o čemu svjedoče papir, starost tinte i rukopis. Pismo naslovljeno na Thea stručnjacima je otprije poznato.

Pismo predstavljeno u četvrtak vlasništo je osobe koja ga je privremeno stavila na raspolaganje muzeju.

Otkriće će zacijelo iznenaditi stručnjake, budući da je sin Hermanusa Tersteega izjavio kako je njegov otac spalio svu korespondenciju sa slikarom.

Do danas je pronađeno gotovo 900 pisama koje je Van Gogh primio ili ih je sam napisao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara