Neočekivani uspjeh Barryja Trottera

Neočekivani uspjeh Barryja Trottera
AKO SU vam dosadili ´Gospodari prstenova´, pozivamo vas na literarno putovanje s ´Barryem Trotterom i besramnom parodijom´ (Barry Trotter and the Shameless Parody).

Od Velike Britanije do Sjedinjenih Američkih Država, od Estonije do Japana, američki humorist Michael Gerber pogodio je u žicu obožavatelje najpoznatijeg svjetskog dječaka-čarobnjaka.

Zaboravite Harryja Pottera i školu čarobnjaštva Hogwarts. Radije čitajte o Barryju Trotteru u Hogwashu koji se plemenito bori protiv snimanja filma ´Barry Trotter i neizbježni pokušaj za zaradom´ (Barry Trotter and the Inevitable Attempt to Cash-in).

Gerber se svidio obožavateljima Harryja Pottera budući da se osjeća autorovo divljenje prema spisateljici romana o mladom čarobnjaku J.K. Rowling i 80 posto čitatelja pozitivno ocjenjuje Gerbera.

´Ponekad dobivamo ljutite e-mail poruke od 8-godišnjaka´, rekao je pisac komičnih priča, čija je knjiga postala božićni bestseler u Britaniji, dodajući da nepovoljna kritika dolazi isto tako samo od onih koji slučajno kupe knjigu i prebrzo ju odlože ne pročitavši je pošteno.

Prodavači knjiga u Velikoj Britaniji očekuju da će popularnost Gerberove knjige biti poput one samih knjiga o Harryju Potteru.

Rowling je prodala 175 milijuna primjeraka četiri nastavaka sage o Potteru prevedene na 59 jezika. Gerber ne očekuje takvu popularnost, ali izražava zadovoljstvo uspjehom u Velikoj Britaniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se obratio američkim izdavačima s rukopisom, urednici su ga odbili zbog straha da bi ih se moglo optužiti za plagijat. No zato je Gerber sam objavio svoju knjigu u SAD-u pod nazivom ´Barry Trotter and the Unauthorized Parody´ (Barry Trotter i neautorizirana parodija).

´Knjigu sam tiskao prema potrebi. Moj printer je ispisivao primjerke prema pojedinim narudžbama´, priča autor. No tada se pročulo o novoj knjizi i Gerber je ubrzo pronašao izdavača. Osim toga njegovu Internet-stranicu (www.barrytrotter.com) na kojoj se može pročitati prvo poglavlje knjige posjetilo je više od 100.000 osoba.

Više od 50.000 primjeraka prodano je u SAD-u, a postoji i japansko, estonsko i kinesko izdanje.

Nakon premijere filmova ´Gospodar prstenova´, na listu kultnih bestselera vratila se i parodija iz 1970-ih godina nazvana ´Bored of the Rings´ što predstavlja igru riječi s originalnim naslovom. To je inspiriralo i Gerbera.

No autor naglašava da je njegova parodija pisana s mnogo simpatija i divljenja spram J.K. Rowling, kojoj se odaje posebno priznanje jer je potaknula djecu širom svijeta da ponovno otkriju užitak čitanja.

Ovih dana agent J.K. Rowling podiže tužbu protiv ruskog autora Dmitrija Jemeca zbog njegovih knjiga ´Tanya Grotter´ o siročetu-čarobnjaku, djevojčici s magičnim moćima koja se bori protiv neprijatelja čije se ime ne smije izgovarati.

Na pitanje da komentira Gerberovu knjigu, agent je izjavio da se radi o pravoj parodiji koja se uopće ne može usporediti s ´Tanyom Grotter´.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara