Newton je "otkrio" internet, a britanska kraljica telefon

Tekst: P.R.
Foto: Wikipedia

NEDAVNO objavljeno istraživanje provedeno među tisuću učenika osnovnih i srednjih škola u Velikoj Britaniji pokazalo je zanimljive rezultate. Naime, znanstvenici su došli do zaključka kako mali Britanci nisu načisto sa znanstvenim činjenicama, a istraživanje je pokazalo i kako mladi Amerikanci nisu jedini koji imaju problema s općom kulturom.

Telefon je izumila kraljica, a Newton je otkrio vatru

Tako jedno od desetero djece misli kako je kraljica ta koja je izumila telefon, a osim nje kao izumitelja ove naprave klinci navode i engleskog prirodoslovca i znanstvenika Charlesa Darwina i televizijskog prezentera Noela Edmondsa. Petina od tisuću učenika osnovnih i srednjih škola smatra kako je Luke Skywalker bio prvi čovjek na mjesecu, dok šezdeset posto desetogodišnjaka misli kako je Sir Isaac Newton otkrio vatru.

Iako činjenicama ne barataju baš najbolje, većina njih bi radije primila Nobelovu nagradu nego pobijedila u reality showu "X Factor"

Ameriku je otkrio Isaac Newton

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Djevojčice su se pokazale pametnijima od dječaka, jer je njih 75 posto znalo kako je gravitacijska sila Newtonovo otkriće, za razliku od više od polovine dječaka koji su na to pitanje krivo odgovorili.

Trećina njih je rekla kako je Newton otkrio vatru, dok je 16 posto mladića uvjereno kako je upravo slavni znanstvenik zaslužan za nastanak interneta. Neki pak smatraju kako je Newton otkrio Sunčev sustav, dok je za neke ovaj Britanac otkrio Ameriku.

Interes za znanošću pada kako djeca rastu

"Osim što će vas ovim podaci nasmijati, oni su dobar pokazatelj kako srednjoškolci danas puno više znaju o sportu i glazbi nego o znanosti", rekla je doktorica Pam Waddell, jedna od suradnica na projektu.

"Većina bi osnovnoškolaca, njih gotovo sedamdeset posto, voljela dobiti Nobelovu nagradu. Taj se postotak među srednjoškolcima smanjuje na trideset posto, što je pokazatelj gubitka interesa za znanost među srednjoškolskom populacijom. Naš je zadatak da mladim ljudima probudimo interes za znanošću i podsjetimo ih na snove koje su imali kao desetogodišnjaci", dodala je doktorica Waddell.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara