Nikad niste kuhali šunku, a htjeli biste? Ovi trikovi su sve što trebate znati

Nikad niste kuhali šunku, a htjeli biste? Ovi trikovi su sve što trebate znati
Foto: 123RF

USKRS je nezamisliv bez šunke, a za sve vas koje je ovaj blagdanski vikend dočekao nespremne, sa šunkom od nekoliko kilograma u hladnjaku s kojom ne znate što biste, donosimo jednostavan recept koji će vam omogućiti da sutra uživate u ukusnoj kuhanoj šunki.

Računat ćemo da niste čekali posljednji tren te da ste šunku već nabavili pa nećemo naglašavati da prvo što morate napraviti jest otići do dućana i kupiti šunku.

Očistite je od eventualnih nečistoća te je izvažite. Proces vaganja je bitan zato što šunku morate kuhati onoliko sati koliko ona ima kilograma - primjerice, ako šunka ima dva kilograma, kuhate je dva sata.

Nakon što šunku izvažete, stavite je u dovoljno veliku zdjelu i prelijte hladnom vodom. U vodu možete dodati lovorov list, papar ili čak bijelo vino (oko 2 dcl će sasvim lijepo dodatno naglasiti okus šunke). Kuhanjem će šunka izgubiti dio soli pa, iako je meso već samo po sebi slano, ipak možete dodati i malo soli u vodu, no nemojte pretjerivati. 

Lonac stavite na umjerenu vatru da se šunka zagrijava polako i ravnomjerno.

Kao što smo ranije naglasili, šunku kuhate onoliko sati koliko ona ima kilograma - jedan sat po jednom kilogramu.

Šunku zatim ostavite da se hladi u vodi u kojoj se i kuhala jer će tako biti još sočnija. Nakon hlađenja je dobro ocijedite i obrišite.

P.S. Ako ste se odlučili za kuhanje rolane lopatice, mrežicu oprezno skinite još dok je lopatica vruća jer kad se ohladi i ponovno stisne više je nećete moći skinuti, a da uz to ne skinete i ukusnu kožicu.

Narežite je na tanke šnite i - dobar tek!

A ovdje možete pogledati i neke savjete chefa Marina Medaka o tome kako pripremiti savršenu šunku za Uskrs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara