"Nismo ovo birali": Medicinska sestra odgovorila onima koji misle da se previše žali

"Nismo ovo birali": Medicinska sestra odgovorila onima koji misle da se previše žali
Foto: Imgur

LIJEČNICI i medicinsko osoblje diljem svijeta rade punom parom kako bi pomogli što više ljudi, a mnogima kronično nedostaje opreme i sredstava za zaštitu. I dok većina ljudi shvaća da je njima trenutno jako teško, neki smatraju da se medicinari previše žale i da su "birali svoj posao". 

Jedna medicinska sestra im je napisala odgovor u kojem im je poručila da liječnici nisu birali pandemiju te opisala s čime se sve mora nositi. Njeno pismo, objavljeno na Imguru, prenosimo u cijelosti. 

"Ovo će vjerojatno ostati izgubljeno na internetu, ali moram se rasteretiti. Neprestano slušam da se trebamo prestati žaliti jer smo izabrali ovaj posao. Želim vam reći: nismo izabrali ovo. Nismo izabrali brinuti se za druge a da ni sami nismo zaštićeni kako treba. Nismo birali da sprječavamo očajnog člana obitelji da uplakan uđe u bolnicu vidjeti jako bolesnu ili umiruću voljenu osobu. Nismo birali ostati u samoizolaciji na tko zna koliko vremena, znajući da smo na prvoj crti i da možemo biti prijenosnici i tako potencijalno zaraziti nekoga koga volimo. Nismo birali da ne možemo vidjeti i zagrliti svoje roditelje, djedove i bake, braću i sestre, partnere, prijatelje, pa čak ni svoju djecu nakon dugog stresnog dana jer nastojimo zaštititi potpune strance. Nismo birali da kolegu pošaljemo kući s posla jer šmrca zbog alergije, a to bi mogao biti simptom i nužno je da bude u samoizolaciji iako želi raditi i pomoći. Nismo birali da moramo odlučivati čiji ćemo život spasiti jer nema dovoljno opreme da liječimo sve. Nismo ovo izabrali, ali radimo to. Radimo to ponosno, suosjećajno i profesionalno. Radimo to dok se informacije koje imamo o virusu mijenjaju iz sata u sat. Radimo to ne znajući što će se dogoditi. Radimo to znajući i osjećajući da je ovo miran trenutak prije oluje. Radimo to iako nas ismijavaju, viču na nas i ne pokazuju nam poštovanje. Uplašeni smo. Umorni smo. Tjeskobni smo. Tužni smo. Ranjivi smo. Usamljeni smo. I dalje to radimo, najbolje što možemo. Ali nismo ovo izabrali", poručila je. 

Reakcije na njenu objavu bile su podijeljene. Neki su joj pokazali podršku, dok su drugi isticali da se i dalje svodi na to da radi posao koji je izabrala. 

"Nema se puno za reći osim: hvala. Hvala što se žrtvuješ za nas. Molim te, izdrži, vi ste heroji koji nam sad trebaju", "Ja sam ovo izabrao. Nisam to želio, ali medicina je profesija koju sam izabrao. Mi smo vojnici u drugačijem ratu", "Ja sam medicinska sestra i slažem se s dijelom ovog, ali birali smo da se brinemo za svoje pacijente u dobru i zlu", "Nisi u pravu, izabrala si to, samo nisi očekivala da će biti ovako teško. Bez obzira na sve, svaka čast, izdrži", bili su neki od komentara. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara