Njujorški filmski kritičari: "Povratak kralja" najbolji film

"GOSPODAR prstenova: Povratak kralja", posljednja epizoda filmske trilogije snimljene prema knjigama J.R.R. Tolkiena, proglašena je u ponedjeljak najboljim filmom godine od strane Njujorške udruge filmskih kritičara.

Nekonvencionalna komedija "Lost In Translation" tvrtke Focus Features dobila je dvije nagrade njujorških kritičara: Bill Murray proglašen je najboljim glumcem, a Sofia Coppola najboljom redateljicom.

Hope Davis dobila je nagradu za najbolju glumicu za uloge u filmovima "American Splendor" i "The Secret Lives of Dentists".

Grupa filmskih kritičara, koja dodjeljuje nagrade od 1935., sastoji se od 35 filmskih kritičara iz New Yorka, koji rade za dnevne listove, tjednike i časopise. Više od 40 posto filmova koje su kritičari izabrali kao najbolje, dobili su kasnije Oscare u istoj kategoriji.

Shohreh Aghdashloo je odabrana za najbolju sporednu glumicu u "House of Sand and Fog", dok je Eugene Levy najbolji sporedni glumac u filmu "A Mighty Wind".

Brazilski film "City of God" proglašen je najboljim stranim filmom.

Predsjednik Udruge filmskih kritičara Andrew Johnston, iz časopisa Radar, izjavio je da je konkurencija bila vrlo oštra.

"Kvaliteta je bila tako dobro raspoređena da se i izbor temeljio na vrlo maloj razlici među glasovima", rekao je Johnston.

Johnston nije htio iznositi detalje glasovanja, no rekao je da je nagrada za najbolji film, po njegovu mišljenju, s pravom pripala trećem dijelu "Gospodaru prstenova".

"To je najbolji od sva tri filma", izjavio je Johnston za avanturističku trilogiju tvrtke New Line Cinemas, snimljenu na Novom Zelandu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara