NJUJORŠKI TRIBECA FILMSKI FESTIVAL U TRENDU GLOBALIZACIJE

Tribeca filmski festival ove godine nudi šarolik popis međunarodnih naslova koji donose priče s najrazličitijih lokacija, od Afganistana do Manhattana te filmove svrstane u tri programa igrane, dokumentarne i glazbene, piše Variety.

Drugo izdanje Tribece ove će se godine održati od 3. do 11. svibnja u New Yorku i nudi 15 svjetskih i 22 sjevernoameričke premijere, izjavio je izvršni direktor festivala Peter Scarlet.

Premijerno će biti prikazana četiri američka filma čiji su redatelji debitanti ili tek drugi put iza kamere. To su "Bomb the System" Adama Bhale Lougha o opasnom svijetu umjetnika grafita iz Gothama, "Justice" Evana Oppenheimera koji kroz djelo crtača stripova razmatra turobnost rođenu nakon terorističkih udara na SAD, zatim "Levelland" Clarka Walkera koji donosi oporu priču o adolescentima u zapadnom Teksasu te "Paris" Ramina Niamija koji se može opisati kao suvremeni 'film noir'.

S obzirom na uspjeh prošlogodišnjeg pobjednika Tribeca festivala, filma "Rodger Dodger", i ove će godine oči filmskih lovaca biti uprte u festival u potrazi za novim potencijalnim hito(vi)m(a).

Vrlo je dobro na festivalu zastupljena istočna Azija, pa se, uz ostale, nudi i dobitnik Srebrnog medvjeda s Berlinskoga festivala "Blind Shaft" Lija Yanga koji priča o kineskim rudarima umiješanim u ubojstvo i otmicu zbog ucjene.

Među izabranima našla se i francusko-talijanska glumica Valeria Bruni Tedeschi sa svojim redateljskim prvijencem "It Is Easier for a Camel?". Film govori o ženi koja se povlači u sanjarenje kako bi očuvala ravnotežu u vlastitome životu. Uz samu redateljicu uloge su podijelili Chiara Mastroianni, Jean-Hugues Anglade, Emmanuelle Davos i Lambert Wilson. Drugi naslov koji predstavlja Francusku je "Ballroom" koji su potpisali Patrick Mario Bernard, Pierre Trividic i Xavier Brillat. Riječ je o umjetniku koji uređuje svoj studio u nekadašnjoj plesnoj dvorani.

Afganistan je, čini se, nakon američke intervencije postao vrlo primamljiva tema za filmotvorce i festival. Tako su teškoće afganistanskih emigranata u SAD-u zabilježene u filmu "FireDancer" Vide Zaher-Khadeema. To je ostvarenje završeno tek nakon autorova brutalnog ubojstva 2001. Priču o složenoj vezi dvoje afganistanskih izbjeglica koje dijeli udaljenost između Pakistana i Pariza donio je Homayoun Karimpour u filmu "Nilofar in the Rain".

Dokumentarni su filmovi na Tribeci podijeljeni u dvije kategorije -u jednoj su redatelji debitanti, a u drugoj oni koji su se već dokazali. Među filmovima u toj kategoriji naći će se i "A Normal Life" o izbjeglicama s Kosova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara