Nova generacija legendarnog Pinzgauera

NAJPOPULARNIJE radno vozilo, koje je doživjelo bezbroj primjena u svojoj dugoj povijesti, predstavlja se u novom izdanju.

Na internacionalnom sajmu vojne opreme i naoružanja, koji se ovih dana održava u blizini Pariza, javnosti je predstavljena iduća generacija legendarnog Pinzgauera. Novi model će se prodavati pod imenom XM, što je kratica za "X-treme Mobility". Najveća novost je da robusno vozilo neslućenih terenskih sposobnosti više gotovo ničime ne zaostaje za klasičnim vozilima.

Pinzgauer za 21. stoljeće tako posjeduje posljednju generaciju ABS-a, a tu su još EBD sustav elektronske raspodjele sile kočenja i ETC sustav kontrole trakcije.

Ugradnjom bogate elektronske logistike vozilo je dobilo na daljnjem poboljšanju performansi, a zadovoljeni su i osnovni preduvjeti aktivne i pasivne sigurnosti. Sve drugo je ostalo isto. Dakle, Pinz je bio i ostao posebna vrsta kopnenog prijevoznog sredstva, koja vas nikada neće iznevjeriti. Vozilo ovakvog kalibra koje je spremno proći tamo gdje se ne bi zaputili niti pješice posebno cijene specifične struke, kao što su građevinari i šumski djelatnici. Također, terenski kamion je omiljen izbor vojski širom svijeta, pa je već predstavljena specijalna vojna platforma s predviđenim pozicijama za ugradnju lakog naoružanja.

Blindirana izvedba – novost u ponudiDa, posebno je zanimljiva oklopljena izvedba Pinzgauera, koja je razvijena za potrebe britanske vojske, a djelo je tvrtke Automotive Technik i S MacNeillie, specijaliziranog proizvođača oklopljenih vozila. Blindirana izvedba u potpunosti zadovoljava NATO standarde zaštite i pri tome zadržava terenske sposobnosti serijske izvedbe.


B6 stupanj zaštite postignut je na svim dijelovima vozila, što u prijevodu znači da je vozilo otporno na NATO kalibar 7.62x51 mm, te također na klasičan 7.62 metak koji koristi AK47 (Kalašnjikov). Cjelokupno podvozje presvučeno je specijalnim materijalima, koji štite od eksplozivnih sredstava, kao što su mine i različiti projektili. Naravno, vozilo posjeduje run-flat pneumatike.
Nekoliko dana nakon premijere stigle su i prve narudžbe. Zasada su javnosti nedostupni podaci o kupcima, a sudeći po velikom zanimanju, nekoliko primjeraka su sigurno naručile i privatne osobe.

Novi Zeland – najveći kupac

Još jedno priznanje tvrtki ATL, koja od 2000. godine u Britaniji proizvodi Pinzgauer vozila je stiglo prije nekoliko dana. Nakon što je britansko ministarstvo obrane prošle godine naručilo 400 vozila tipa s 4x4 pogonom, Novi Zeland je prije nekoliko dana izdao zahtjev za nabavkom 200 vozila na osnovi najnovijeg Pinza.

Uz klasična radna vozila sa i bez krova, novo-zelandska vojska je naručila i nekoliko vozila specijalne namjene. Riječ je o mobilnim ambulantama i borbenim platformama. Primjer jedne borbene izvedbe opremljene strojnicama prikazan je na fotografiji.

Bilo da je riječ o kratkoj (4x4, 4.528 mm) ili dugoj (6x6, 5.308 mm)izvedbi, britanska tvrtka nudi vozilo u kombinaciji s Volkswagenovim 2.5-litrenim turbo-dizelskim motorom (100/136 kW/KS, 280 Nm) i ZF-ovim automatskim mjenjačem. Kako je riječ o ručno sklapanim vozilima, stranka se može odlučiti za ugradnju drugog motora ili pak ručnog mjenjača.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara