Nova sezona Big Brothera: Narodnjaci, sise, taksisti i smeće

Foto: Aleksandar Dimitrijević/ Cropix

Očekivati da će nova sezona Big Brothera biti neusporedivo bolja samo zato jer su u istoj kući Srbi, Bosanci, Makedonci, Crnogorci i Hrvati, prilično je nerealno i karakteristično za nepopravljive optimiste. U ovakvim je situacijama realno očekivati šaroliku lepezu likova koje su producenti pokušali skupiti kopajući po masi isforsiranih bezveznjaka koji se svim silama trude uvjeriti nas da jako vole alkohol, provod, klubove, otkvačenost, grupni seks i sve one klišeje koje i inače vole isforsirano ludi. No, pošto se radi o međunarodnoj suradnji, baza potencijalnih kandidata je veća (15 tisuća), a u toj gomili lakše je pronaći ljude koji će privlačiti gledatelje iz tjedna u tjedan. Teško je odmah predvidjeti radi li se o zanimljivim ljudima, ali onaj ekstremno plitki dio kandidata djeluje "obećavajuće".

Isto tako, govoriti da su kandidati glupavi ili da je show dosadan, pogrešno je na nekoliko razina. Što ste očekivali? Nobelovce? Duhovitu i inteligentnu emisiju uz koju ćete kvalitetno provesti sat vremena? Zanimljiv socijalni eksperiment koji će dati dublji uvid u probleme ovih prostora? Big Brother gledate da bi se osjećali bolje zbog sebe. Da bi nakon sat vremena mogli reći da niste najgluplji ili najnesposobniji čovjek na svijetu. Ili zato jer želite isključiti mozak gledajući ljude koji mozak nikada nisu uključili.  

Volim piti i ljubiti… Pred kamerama

Ono što bi gledatelje također moglo privući svakako je i veliki "krevet za orgije" koji je zamijenio muške i ženske spavaonice i stvorio odličan mamac za sve one koji Big Brother gledaju isključivo zbog mogućnosti snošaja.

Princip je isti, kandidati su zanimljiviji (u odnosu na prethodne sezone), a promjene su minimalne. Za početak, kuća je podijeljena na dva dijela. U "normalnom" se dijelu nalazi najveći broj kandidata, a na "smetlištu" tri otpadnika koji žive okruženi smećem, spavaju u starom autobusu, jedu ono što stanari bace, ne mogu biti nominirani i očekuju dan kada će ih netko pozvati među ljude. Nije mnogo, ali za koga je, dobro je. Isto tako, očito je da je RTL ove godine prigrlio filozofiju "Jersey Shorea" i kuću uglavnom natrpao praznoglavcima i sisatim ženama koje vole tuču. Naravno, u tom se pogledu ne razlikuje previše od prijašnjih sezona, ali kada kuću napunite ekipom koja djeluje kao da se malo prije vratila iz narodnjačkog kluba, budite sigurni da zdravoseljačke zabave neće nedostajati. I budimo realni, to je ono što se traži. Dajte im alkohola, pojačajte grijanje, pustite turbo folk i imate gledatelje.

Govoriti o nekom nivou zaista nema smisla jer riječ je Big Brotheru, showu za koji vrijedi pravilo "gluplje je bolje". Određene zamjerke valja uputiti i na adresu čovjeka koji je smislio glupi slogan "ljubi bližnjeg svog" jer takvim biblijskim bedastoćama samo odbijate gledatelje. Krilatica je trebala biti "volim piti i ljubiti" i imali bi ono što se traži.   

Doduše, pomalo plaše najave mađioničara-komičara koji se nakratko pojavio i zaprijetio nam emisijom koja bi s emitiranjem trebala započeti već u četvrtak. Ispalio je besmrtnu foru s "puštanjem goluba" iz čega smo mogli izvući da je riječ o profinjenom komičaru koji će nas u narednim mjesecima zabavljati humorom kojeg se ne bi posramili ni ostali hrvatski kanali.

RTL ima svoj "Red Carpet"

Što se kandidata tiče, stvari stoje izuzetno "dobro". Netko je napokon zaključio da sve treba pretvoriti u golemi balkanski dernek prepun namjernih i nenamjernih stereotipa. Od trbušastog taksista koji prezire kontracepciju i voli žene ili bebisitera koji izgleda kao pastir spreman na clubbing, preko velemajstora koji uživa u "švaleranciji" i opernog pjevača koji zvuči kao da poziva sobove na parenje, pa sve do starlete koja djeluje kao nešto što inače rađa "Red Carpet" i među svoje vrline uvrštava to da muškarce ne gleda kroz novčanik. Imali smo prilike pogledati balkance novog i starog kova, a uz neke iznimke, to je ono što će cijeli ovaj show držati u pogonu. Odmah na početku postalo je jasno da će Veliki Brat kandidate aktivno ponižavati, ali to je ono što potpisujete kada se uključujete u ovakve projekte.

Politička korektnost kakvu možete pronaći samo na ovim prostorima jednostavno je zasjala kada su se na pozornici pojavili kandidati niskog rasta, a voditeljica nije mogla izdržati da ne izlane da se osjeća kao Snjeguljica i pritom ih indirektno nazvala patuljcima što je vjerojatno oduševilo Milana iz Sombora koji je u svojoj najavi naglasio da je borac za ljudska prava. Bio je to uistinu neprocjenjiv trenutak i najava citata visoke kakvoće. 

Sve u svemu, Big Brother i dalje zvuči kao manijakalni pervertit iz jeftinih horora, kandidati su i dalje sigurni da je samodopadnost kvaliteta, reality je i dalje najgori oblik televizijske zabave, a mi i dalje nemamo razlog gledati domaći TV program poslije 20h.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara