Nova zvijezda je rođena, a jedna stara se vratila na scenu

NOVA zvijezda je rođena, a jedna stara se vratila na scenu, no u Hollywoodu se nakon velike noći Oscara svi slažu da "Chicago" nije zablistao baš tako jako, da novac ne kupuje uvijek slavu te da se u konačnici nije puno toga promijenilo.

Ipak je postignut mir između studija koji su vodili skupe kampanje kako bi došli do glavnih Oscara, a što je još važnije, Hollywood je shvatio da kampanje ne daju uvijek očekivane rezultate. Naročito je Miramax izgubio kampanju za dodjelu Oscara Martinu Scorseseju kao najboljem redatelju i Renee Zellweger kao najboljoj glumici.

Adrien Brody (29) je nova zvijezda Oscara. Nagradu za najboljeg glumca osvojio je ulogom u drami "Pijanist".

Brody je na pozornici strastveno poljubio prošlogodišnju pobjednicu Halle Berry, a svoj srdačni govor zahvale završio molbom publici da moli za mir i brzo razrješavanje krize u Iraku, što je sve podiglo na noge.

Stara zvijezda koja je povratila naklonost bio je redatelj "Pijanista" Roman Polanski, koji je osvojio nagradu za najboljeg redatelja.

"On je iznimno nadaren i discipliniran redatelj... i zaslužuje ovo priznanje", rekao je Brody.

Filmski mjuzikl "Chicago" s 13 nominacija bio je kandidat za najvećeg pobjednika večeri, no kad je Brody pobijedio glumačke favorite Daniela Day-Lewisa u filmu "Bande New Yorka" i Jacka Nicholsona u "O Schmidtu", osjetio se svjež dah u holivudskom kazalištu Kodak, gdje se održavala svečanost.

"Chicago" je konačno osvojio šest Oscara, u usporedbi s tri za "Pijanista". Drama "Frida" dobila je Oscare u dvije kategorije, za originalnu glazbu i masku, a "Gospodar prstenova: Dvije kule" za zvučne i vizualne efekte.

"Ove godine je bilo puno odličnih filmova i mislim da se to odrazilo na nagrade", rekao je direktor MGM-a Chris McGurk. Ono što većina izvora tvrdi jest da ovogodišnje nagrade dokazuju vječno holivudsko pravilo: dobri filmovi nadjačaju sve marketinške akcije i pronalaze svoju publiku.

Dokumentarni film Michaela Moorea "Bowling for Columbine", koji govori protiv oružja, osvojio je Oscara, a Moore je postao jedan od najkontroverznijih govornika na svečanosti napavši predsjednika Busha i njegovu odluku da pošalje vojsku u rat u Iraku.

Možda je najveći gubitnik večeri televizijska mreža ABC, koja je prenosila svečanost, jer je broj gledatelja bio tek nešto viši od 33 milijuna, što je 20 posto manje nego prošle godine.

Ipak, pobjednici su slavili, među njima i Brody, koji je uz nagradu iznudio i dugi poljubac od prelijepe glumice Halle Berry. Da nije "Pijanista", možda bi mu to bio najbolji posao godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara