Novi Citroën C4: Prve službene informacije

CITROEN premijerno predstavlja novu generaciju modela C4 donoseći prve informacije praćene fotografijama. Inovativan poput svojih prethodnika, novi C4 stavlja naglaske na ekološke i sigurnosne aspekte zadržavajući prepoznatljive karakteristike posljednjih Citroena.

Kao što se i očekivalo, novi C4 u estetskom smisli dosljedno prati nove trendove francuske marke predstavljene na modelima C3 i C5. Pritom njegove dimenzije rastu, ali ipak ostaju kompaktne, ili prevedeno donose 4,33 m duljine (+ 5 cm), 1,79 m širine (+ 2 cm) i 1,49 m visine (+ 3 cm).

Kad je pak u pitanju interijer porast ponude prostora je bio u prvom planu. Tako novi C4 donosi najveći prtljažnik u klasi (408 l). Više je i prostora za glave putnika, a ne sumnjamo kako se poradilo i na ergonomiji.

Ekološki aspekt automobila donose izvedbe s mikro hibridnim e-HDi motorom opremljene posljednjom generacijom sustava Stop&Start, a nude od lansiranja emisiju CO2 od 109 g/km,  odnosno nešto kasnije i 99 g/km.

Tu su i gume Michelin ENERGYTM Saver koje omogućuju vrlo nisku potrošnju goriva (-0,2 l/100km) i upotpunjuju smisao hibridne tehnologije umanjivanjem emisije CO2 za više od 5 g/km. Nova koncepcija donosi i redukciju masa na vozilu, kao i upotrebu 15% ekološki prihvatljivih materijala.

O voznim svojstvima je zasad najmanje poznato, osim kako će C4 do svoje komercijalizacije prijeći više od dva milijuna testnih kilometara. U svakom slučaju, možemo očekivati gamu poznatih motora, ali i uvjerljivije karakteristike podvozja.

Iza Citroenovih "kreativnih tehnologija" na novom C4 se krije štošta, pa tako i neke novosti na razini cjelokupnog segmenta:
- sustav za nadzor mrtvog kuta,
- programibilan limitator i regulator brzine
- svjetla za maglu sa statičkim osvjetljenjem prilikom skretanja,
- utičnica (230 V) postavljena na gornji dio središnje konzole,

- udobna sjedala sa el. podešavanjem lumbalnog dijela naslona i masažom za vozača i suvozača,
- novi audio sustav sa tzv. "specijalizacijom" zvuka,
- napredna individualizacija (kombinacije boja instrument ploče, zvučna upozorenja, jačina prozračivanja klima uređaja). 

Proizveden u Francuskoj, u tvornici u Mulhouseu, novi C4 će biti uvršten u gamu do kraja godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara