Novi Jaguar XK

JAGUAR je objavio prve fotografije i podatke vezane uz novu generaciju modela XK čija svjetska premijera je zakazana za rujansko izdanje auto-salona u Frankfurtu. Prodaja najnovijeg i jednog od najljepših britanskih coupea započinje u prvoj polovici iduće godine.

XK je prvi model iz nove serije automobila, koja kako kažu u Jaguaru, predstavlja sve ono najbolje po čemu je marka poznata u svijetu. Dizajnerski više nego sličan prošlogodišnjoj studiji Advanced Lightweight Coupe kojom je najavljena ofenziva modernih i brzih automobila s pokrićem moderne tehnologije, XK budi emocije u svakom ljubitelju, pa čak i onom nesklonom britanskim automobilima. Uostalom, radi se o najmodernijem automobilu koji je Jaguar ikad proizveo.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija
 
U dizajnerskom smislu više nego uspješan, novi Jaguar uspijeva pomiriti tradicionalne vrednote britanske škole dizajna s najmodernijim tehničkim dostignućima. XK posjeduje prepoznatljivu Jaguarovu eleganciju kojoj se suprotstavljaju podaci poput činjenice da je pri njegovom razvoju korištena svemirska tehnologija.

Kao i kod modela XJ, i na coupeu je primijenjen aluminij i tehnologija spajanja zakovicama i ljepilom, što donosi 31 % višu čvrstoću i istovremeno manju masu, svega 1.595 kg. Lakši i snažniji od prethodnika, XK više nije udobni coupe za "pokazivanje", već automobil s uzornom upravljivosti i dinamičkom stabilnosti.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija
 
Uređenje interijera ne donosi bitne novosti. Pored klasičnog izgleda s obiljem plemenitih materijala, važan napredak napravljen je na području prostranosti. Osim toga, pozitivne pomake bilježe ergonomija i preglednost, kako u pogledu dostupnosti parametara vožnje, tako i s obzirom na vozačku poziciju i preglednost ceste.

Za pogon automobil brine se obnovljeni 4.2 V8 atmosferski motor, koji razvija maksimalnu snagu od 219 kW/298 KS pri 6.000 o/min, te 411 Nm zakretnog momenta raspoloživog od 4.100 o/min. Sportski karakter vozila otkriva i podatak o vrlo povoljnoj radnoj krivulji, više od 85 % maksimalnog momenta dostupno je u širokom rasponu od 2.000 do 6.000 o/min.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Performanse su uzorne. Proizvođač navodi da je za ubrzanje do 100 km/h potrebno 6,2 sekundi, dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Da se radi o osjetnom napretku govori i podatak da će novi model četvrt milje (402 m) iz mirovanja proći za 14,4 sekundi, ili pola sekunde brže od dosadašnjeg XKR.

Budući kupci stupnjeve prijenosa moći će mjenjati pomoću poluga na upravljaču. Nova sekvencijalna mjenjačka kutija raspolaže sa šest stupnjeva prijenosa, a mogući modovi rada podrazumijevaju Drive (automatski rad s prilagođavanjem stilu vožnje) i Sport (automatski i manualni način rada).

Sustav kočenja bitno je poboljšan. Novost je analogno upravljanje ABS-sustavom gdje je moguće hidrauličkim putem regulirati pritisak u svakom kotaču. Automobil je opremljen i svim ostalim sustavima pomoći pri kočenju, dok je servo-upravljač preuzet iz modela XJ i modificiran u skladu sa sportskom namjenom.
 
Sigurnosna oprema je potpuna. Pored seta zračnih jastuka, tu su još sustavi sprečavanja ozljeda vrata, bi-xenon svjetla (aktivna) i senzorski nadziran tempomat.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Novi XK vraća Jaguar na pravi put i najavljuje snažniji angažman marke u budućnosti. Sudeći po najavama iz gazdinskog Forda, pred Jaguarom je svijetla budućnost, a njegovi obožavatelji imaju razloga za optimizam. Kriza je definitivno prebrođena, a XK je najbolji dokaz.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara