Novozelandska premijerka otkrila neobično ime koje je dala kćerkici

Novozelandska premijerka otkrila neobično ime koje je dala kćerkici
Hina

NOVOZELANDSKA premijerka Jacinda Ardern je u nedjelju objavila da je svojoj novorođenoj kćeri dala ime Neve Te Aroha, poštujući maorsko naslijeđe te otočne države u jugozapadnom Pacifiku.

Ardern je djevojčicu rodila u četvrtak, ušavši tako u povijest kao prva zapadna političarka koja je donijela dijete na svijet tijekom obnašanja mandata.

Tridesetsedmogodišnja Adern je najmlađa predsjednica vlade Novog Zelanda, kada je prošle godine nakon neizvjesnih izbora sklopila koalicijski sporazum.

Po izlasku iz bolnice je kazala da su ona i beba dobro.

Ona i njezin partner, televizijski voditelj Clarke Gayford, složili su se oko neobičnog imena. Prvo ime Neve znači "blistava i ozarena" te "snijeg". Djevojčica je, naime, rođena sredinom zime, tijekom maorske nove godine i na najkraći dan u godini.

Njezino drugo ime "Te Aroha" znači "ljubav" na jeziku Te Reo Maori kojim govore pripadnici mnogih maorskih plemena - 'iwi'.

"Ime Te Aroha smo odabrali jer odražava količinu ljubavi kojom je ovo dijete obasuto i prije nego se rodilo", objasnila je premijerka.

U čast rođenja bebe, novozelandski simfonijski orkestar snimio je Brahmovu uspavanku "Cradle Song" na jeziku Te Reo Maori, a najviša zgrada u Aucklandu, Sky Tower, bila je osvijetljena u ružičasto tri noći za redom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara