Nutricionistica Života na vagi otkrila jesu li Slavonci zaista najdeblji u Hrvatskoj
NOVA sezona Života na vagi počinje u subotu 17. listopada u 20 sati, a u prvoj emisiji gledatelji će upoznati 16 novih kandidata koji će biti podijeljeni u dva tima - plave i crvene, ovisno o tome iz kojeg dijela Hrvatske dolaze. Jedan će tim činiti predstavnici mora, dok će drugi biti kontinentalci.
Peta sezona snima se u Slavoniji, a jedan od razloga zbog kojih je produkcija odabrala baš tu lokaciju jest činjenica da najveći broj prijava za show dođe upravo iz Slavonije.
Martina Linarić, nutricionistica koja se brine o prehrani kandidata Života na vagi, kaže da statistički u Hrvatskoj kontinentalci imaju više problema s pretilošću, no ne nužno Slavonci.
"Analizom istraživanja pokazano je kako je više od petine stanovništva RH pretilo. Ako bismo gledali kakva su odstupanja prema spolu, nema prevelikih odstupanja, odnosno, najviše pretilih muškaraca i žena nalazi se u kontinentalnoj Hrvatskoj. A ako poredamo rezultate po županijama, najveću stopu pretilosti ima Virovitičko-podravska, zatim Krapinsko-zagorska, Međimurska, Zagrebačka, Varaždinska županija te Zadarska županija", pojašnjava Linarić.
Kada se, pak, priča o prekomjernoj tjelesnoj težini, i tu su rezultati ponešto drugačiji od uobičajenih uvjerenja.
"Županije s najvećim brojem muškaraca prekomjerne tjelesne težine su Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Karlovačka, Splitsko-dalmatinska i Grad Zagreb. Županije s najviše žena prekomjerne tjelesne težine su u priobalju - i to Dubrovačko-neretvanska, Primorsko-goranska i Zadarska županija te u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji", otkriva nutricionistica.
Martina otkriva i da se nerijetko svinjetina, kao "tipična slavonska hrana", smatra nezdravom, ali da je to netočno.
"Svinjski but vrlo smo često imali u obrocima, ali ponekad i domaću slaninu kao neizostavan sastojak variva. Ono što se nije našlo na jelovniku kandidata su mesne prerađevine, kobasice, hrenovke, paštete i slično zbog prevelikog udjela soli, ali i štetnih konzervansa i aditiva koje smo tijekom boravka u kući eliminirali iz prehrane i nastojali se u svakom trenutku hraniti "živim namirnicama", koje nisu opterećene raznim dodacima kojima se poboljšava okus, tekstura, trajnost namirnice i koji nerijetko nepovoljno utječu na naše zdravlje, ali i gubitak suvišnih kilograma", prepričava Martina.
A kako su se kandidati snašli s novim namirnicama, tko je bolji u primjeni novih životnih postulata i hoće li slavonska upornost biti jača od dalmatinskog "dišpeta", gledatelji će moći pratiti već od ove subote.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati