Obnova i restauracija - stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti

Obnova i restauracija - stvarni izazovi i potencijalne mogućnosti
Foto: sisak.info/adf/Dragutin Fišli

EKOLOGIJA, klimatske promjene i ušteda energije tri su glavne teme o kojima više ne pričaju samo znanstvenici, nego postaju imperativ u svakom segmentu života. Ušteda energije visoko je na listi prioriteta kad se razmišlja globalno, a ujedno je povezana i uz kvalitetu stanovanja i iznosa za mjesečne troškove režija.

Grijanje zimi i hlađenje prostorija ljeti sve više opterećuje kućni proračun i postaje jasno kako globalno zatopljenje direktno utječe na kvalitetu života i kako se ne radi o jednoj „ludoj godini“, jer unatrag desetak godina, svako ljeto i zimu obilježili su ekstremi u svim dijelovima svijeta pa tako i kod nas. Požari, poplave, suše, ekstremne vrućine ljeti i rekordni minusi zimi postaju pravilo, a ne izuzetak.

Za novo vrijeme i klimatske uvjete srećom već postoje materijali koji osiguravaju visoku kvalitetu života kao i uštedu u mjesečnim troškovima. Multipor mineralne izolacijske ploče svestrane su u svojoj primjeni i imaju dodatnu prednost jer se isti materijal može koristiti kod gradnje novog objekta, obnove postojeće zgrade ili obiteljske kuće, ali i kod obnove objekata zaštićene kulturne baštine.

Kod sanacije i izolacije vlažnih i hladnih prostorija Multipor termoizolacijske ploče predstavljaju optimalan izbor zbog svojeg sastava i strukture. Njihova struktura pridonosi velikoj paropropusnosti što im omogućuje da reguliraju količinu vlage u prostoru te spriječe pojavu plijesni i gljivica te da se minimiziraju toplinski mostovi.

Za obnovu objekata kulturne baštine Multipor zapravo predstavlja jedinstveno rješenje, a temelji se na iskustvu i stalnom unapređenju. U Njemačkoj se već desetljećima koristi za obnovu kulturne baštine dok na domaćem terenu Multipor u takvoj primjeni pridobiva sve više pažnje. Nedavni primjer uspješne obnove i prenamjene zgrade kulturnog zaštićenog dobra je i Holandska kuća u Sisku, zgrada podignuta 1860. koja je služila kao žitno skladište, a čijih je 2.000 četvornih metara prostora preuređeno u multimedijalni prostor.

*Holandska kuća, Sisak

Očuvanje vanjskog izgleda zgrade, a istovremeno restauracija vlažnih unutarnjih zidova najveći su izazov kod obnove. Postavljanjem Multipor termoizolacijskih ploča s unutarnje strane, moguće je očuvati vanjski izgled fasade u originalnom obliku. Multipor kao izolacijski materijal stoga pruža izvrsno rješenje za obnovu, čak i za složene drvene konstrukcije s ispunom od opeke.

Multipor je termoizolacijski materijal s velikim prednostima u odnosu na konvencionalne materijale slične namjene. U potpunosti je negoriv materijal klase A1 te ne ispušta emisije štetnih čestica u dodiru s toplinom. Uz to odlikuje ga i velika tlačna čvrstoća.

Ovaj kompaktan, ekološki prihvatljiv sustav kreiran je kako bi uz male debljine izolacije postigao poboljšanje energetske učinkovitosti. Zbog svog prirodnog sastava vapna, pijeska, cementa i vode, u potpunosti je mineralni i prirodan proizvod, nema organskog sadržaja i ne sadrži vlakna niti opasne toksične tvari. Prednost gradnje u kombinaciji s Ytong zidovima je postizanje najbolje moguće toplinske izolacije gotovog zida u istoj strukturi izolacije i zida što osigurava najbolje moguće rješenje. Priključite se europskim trendovima i birajte pametno za sebe i okoliš.

*Poduzetnički Inkubator, Slatina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?