Od krize srednjih godina do bake: Hit serije nastale su na bizarne načine

Od krize srednjih godina do bake: Hit serije nastale su na bizarne načine
Foto: Press

PONEKAD nije teško detektirati odakle dolazi inspiracija za neke od omiljenih serija, bili to književni predlošci ili pokušaj da netko ponovi uspjeh neke druge popularne serije. 

No ponekad stvari nisu toliko očite. 

5. Rick And Morty

Nije prevelika tajna da je jedna od najboljih animiranih serija (s najiritantnijim fanovima) inspirirana franšizom "Povratak u budućnost". 

Međutim, prvotna namjera nije bila kopirati popularni film, već trolati velike filmske studije. Jedan od tvoraca serije Dan Harmon napravio je kratku epizodu u kojoj Doc putuje kroz vrijeme kako bi Martyja natjerao da mu poliže jaja. Namjera je bila natjerati Universal da im pošalje pismo zabrane. Pismo je stiglo, ali radilo se o odvjetnicima Billa Cosbyja koji je autore zatražio da prestanu s radom na crtićima "House of Cosbys".

Zajebancija na račun "Povratka u budućnost" pretvorila se u hit seriju "Rick & Morty". 

4. Twin Peaks

Inspiracija za ovu hit seriju devedesetih dolazi s različitih mjesta, ali ključna osoba bila je - baka jednog od tvoraca. Naime, Mark Frost ljeta je provodio kod bake u Tabortonu, a ona mu je imala naviku pričati strašne priče kako bi ga upozorila da nikada ne ide sam u šumu. Jedna od tih priča bila je i ona o ubojstvu mlade Hazel Irene Drew. Ubojica nikada nije pronađen, ali Frostu se priča urezala u sjećanje. 

Nakon što su počeli raditi na seriji, Frost je započeo istraživati ovaj slučaj, a baš kao u slučaju Laure Palmer, i Hazel je imala gomilu tajnih veza, njezino tijelo pronađeno je blizu jezera, bilo je mnogo osumnjičenih, a ubojica nikada nije pronađen. 

Bila je to odlična ideja za seriju. I bio je u pravu. 

3. Alias

Radeći na hit seriji "Felicity", J.J. Abrams došao je na suludu ideju kako okončati ovu sladunjavu odskočnu dasku za karijeru Keri Russell. Abramsa je pomalo frustriralo to što se na ovoj seriji ne može kvalitetno ispucati pa je ispalio ideju kako bi bilo genijalno da CIA regrutira Felicity i počne je slati na opasne misije diljem svijeta. 

Ideja nije prošla u ovom slučaju, ali kasnije ju je uspio reciklirati stvorivši "Alias" s Jennifer Garner. 

2. Westworld 

Lista inspiracija za seriju ne obuhvaća samo istoimeni film Michaela Crichtona iz 1973., ali zadržat ćemo se na ovom SF klasiku jer upravo se tu krije najveći dio koda ove serije. 

Naime, Crichton je na ideju za film došao u Disneylandu, a atrakcija koja je potaknula inspiraciju bio je Pirates of the Caribbean (koji je inspirirao i daleko razvikaniju franšizu s Johnnyjem Deppom). Razmišljajući o teoriji kaosa, Crichton se zapitao što bi se dogodilo da roboti napadnu posjetitelje i što bi ljudi radili kada bi roboti više nalikovali ljudima. 

Štoviše, izvorna ideja je bila da se film zove "Pirate World", ali naposljetku je odlučio sve prebaciti na Divlji zapad jer je strahovao od tužbe. 

1. Breaking Bad

Nakon što je završio s radom na "Dosjeima X", Vince Gilligan očajnički je pokušavao iskopati ideju za novi projekt. Nažalost, ništa nije djelovalo dovoljno dobro i činilo se kao da Gilligana ne čeka svijetla budućnost. On i njegov prijatelj čak su se šalili da bi se Gilligan uskoro mogao zaposliti u nekom većem trgovačkom lancu ili odseliti iz grada, kupiti kamp-kućicu i proizvoditi kristalni metamfetamin.

Iz ove druge šale nastala je ideja za seriju, a dodatni element bio je i to što je Gilligan uskoro trebao napuniti 40. Stvorio je priču o učitelju kemije koji prolazi kroz krizu srednjih godina i suočen s problemima počinje proizvoditi drogu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara