Od šnenokla do riže na mlijeku! Ovi super recepti vraćaju nas u djetinjstvo
SVI IMAMO jela koja nas svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo. Njih su nam pripremale bake i mame, a jedemo ih i danas.
Knedle, šnenokle, riža na mlijeku, buhtle, samo su neka od jela koja su nam obilježila djetinjstvo. Prikupili smo nekoliko takvih klasičnih i jednostavnih recepata te ih objavili na Index Recepti.
Šnenokle
Desert
Vrijeme pripreme: 30 min + hlađenje
Žličnjaci ili šnenokle, tradicionalni su hrvatski desert, kojeg su često pripremale naše bake. U ovom desertu glavni sastojci su jaja i mlijeko, a najukusniji su dobro ohlađeni.
Riža na mlijeku
Doručak
Vrijeme pripreme: 25 min
Riža na mlijeku je sladak, brz i jednostavan obrok koji se tradicionalno priprema djeci kao ukusan doručak. Ova kremasta poslastica u sekundi vas vraća u djetinjstvo.
Buhtle
Pecivo
Vrijeme pripreme: 2 h i 45 min
Priprema ovog deserta nije zahtjevna, a svježe i mekane buhtle zasigurno će vas podsjetiti na bakinu kuhinju.
Kukuruzna bazlamača
Desert
Vrijeme pripreme: 50 min
Kukuruzna bazlamača ili zlevanka tradicionalni je kolač Sjeverne Hrvatske. Nekada je ovaj kolač zapravo bio sirotinjski, a naziv zlevanka dolazi, doslovno, od izlijevanja sastojaka u lim za pečenje.
Granadir marš
Glavno jelo
Vrijeme pripreme: 40 min
Granadir, grenadir ili granatir marš je vrlo jednostavno starinsko jelo koje se jede diljem Hrvatske. Ovo tradicionalno jelo, unatoč jednostavnosti, vrlo je zasitno, a gotovo je za malo više od pola sata. Da biste skuhali nevjerojatno mirisno i savršeno ukusno jelo, potrebno vam je samo nekoliko sastojaka.
Knedle sa šljivama
Desert
Vrijeme pripreme: 1 h i 30 min
Recept za tradicionalne okruglice ili knedle sa šljivama prenosi se iz generacije u generaciju. Možete ih puniti šljivama ili pekmezom od šljiva.
Kroštule
Desert
Vrijeme pripreme: 50 min
Kroštule su tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke uvijene vrpce, prženo i posuto šećerom u prahu. Mnogima su jedna od najomiljenijih poslastica.
Tačke s pekmezom
Desert
Vrijeme pripreme: 1 h i 15 min
Tačke, tačkrle ili taške tradicionalno su slavonsko jelo i dio su gotovo svačijeg djetinjstva. Ove sočne torbice od tijesta punjene su pekmezom od šljiva, nadjevene krušnim mrvicama i osvježavajućim vrhnjem.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati