Odličan recept za zimske dane: Isprobajte prefine germknedle
AUSTRIJSKE germknödel su krupne knedle s kvascem napunjene posebnim džemom (vrsta džema od šljiva napravljena samo od šljiva - bez šećera - koje se kuhaju toliko dugo dok od njih ne nastane tamno ljubičasti pire).
Ove knedle serviraju se s mljevenim sjemenkama maka, šećerom u prahu i preljevom od vanilije.
Za 10 knedli potrebno vam je:
Za tijesto
-
500 g oštrog bijelog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 žlica soli
- 65 g šećera
- 70 g rastopljenog maslaca
- 250 ml toplog punomasnog mlijeka
- 1 žumanjak
- 1 cijelo jaje
- kora limuna
- sjemenke vanilije iz pola mahune ili pola žlice ekstrakta vanilije
Za punjenje
-
300 g džema
- 1 žlica ruma
Poslužiti sa:
-
150 g mljevenih sjemenki maka
- šećerom u prahu
- domaćim preljevom od vanilije
Kako napraviti knedle
-
Pomiješajte sve sastojke za knedle i mijesite oko 10 minuta. Trebali biste dobiti mekano, glatko, obradivo tijesto - ne previše ljepljivo i ne previše suho.
-
Tijesto stavite u plastičnu posudu, poklopite i ostavite da se diže negdje na toplom sat ili dva, dok se ne udvostruči. Koliko brzo će tijesto narasti, ovisi o temperaturi u prostoriji, zato budite strpljivi u slučaju da proces potraje.
- U manjoj posudi pomiješajte džem i rum.
- Posipajte brašnom radnu površinu i okrenite tijesto. Razvaljajte tijesto, oblikujte ga u kobasicu i podijelite na 10 dijelova.
- Razvaljajte svaki komad rukom.
- Stavite čajnu žličicu džema s rumom u sredinu tijesta.
- Oblikujte knedle i dobro ih zatvorite, tako što ćete pažljivo zalijepiti rubove.
- Knedle stavite na pobrašnjenu radnu površinu ili pleh za pečenje, prekrijte krpom za suđe i ostavite da se dižu oko 30 minuta do 1 sata. Trebale bi vidljivo narasti prije nego što nastavite posao.
- Pripremite preljev od vanilije dok čekate. Umutite 2 žumanjka s 2 žlice kukuruznog brašna i s 25 g šećera. U to dodajte sjemenke vanilije ili ekstrakt i dobro pomiješajte metalnom žlicom. Umutite 250 ml mlijeka i 250 ml slatkog vrhnja, stavite obje smjese u posudu na slabu vatru i lagano kuhajte 6-8 minuta neprekidno miješajući da se ne naprave grudice.
- Knedle kuhajte poklopljene na pari 15 minuta.
- Prelijte ih vrućim preljevom od vanilije i pospite mješavinom mljevenih sjemenki maka i šećera u prahu.
- Poslužite ih i uživajte.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati