Odličan recept za zimske dane: Isprobajte prefine germknedle

Odličan recept za zimske dane: Isprobajte prefine germknedle
Image by FlyerBine from Pixabay

AUSTRIJSKE germknödel su krupne knedle s kvascem napunjene posebnim džemom (vrsta džema od šljiva napravljena samo od šljiva - bez šećera - koje se kuhaju toliko dugo dok od njih ne nastane tamno ljubičasti pire).

Ove knedle serviraju se s mljevenim sjemenkama maka, šećerom u prahu i preljevom od vanilije.

Za 10 knedli potrebno vam je:

Za tijesto

  • 500 g oštrog bijelog brašna

  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žlica soli
  • 65 g šećera
  • 70 g rastopljenog maslaca
  • 250 ml toplog punomasnog mlijeka
  • 1 žumanjak
  • 1 cijelo jaje
  • kora limuna
  • sjemenke vanilije iz pola mahune ili pola žlice ekstrakta vanilije

Za punjenje

  • 300 g džema

  • 1 žlica ruma

Poslužiti sa:

  • 150 g mljevenih sjemenki maka

  • šećerom u prahu
  • domaćim preljevom od vanilije

Kako napraviti knedle

  1. Pomiješajte sve sastojke za knedle i mijesite oko 10 minuta. Trebali biste dobiti mekano, glatko, obradivo tijesto - ne previše ljepljivo i ne previše suho.

  2. Tijesto stavite u plastičnu posudu, poklopite i ostavite da se diže negdje na toplom sat ili dva, dok se ne udvostruči. Koliko brzo će tijesto narasti, ovisi o temperaturi u prostoriji, zato budite strpljivi u slučaju da proces potraje.

  3. U manjoj posudi pomiješajte džem i rum.
  4. Posipajte brašnom radnu površinu i okrenite tijesto. Razvaljajte tijesto, oblikujte ga u kobasicu i podijelite na 10 dijelova.
  5. Razvaljajte svaki komad rukom.
  6. Stavite čajnu žličicu džema s rumom u sredinu tijesta.
  7. Oblikujte knedle i dobro ih zatvorite, tako što ćete pažljivo zalijepiti rubove.
  8. Knedle stavite na pobrašnjenu radnu površinu ili pleh za pečenje, prekrijte krpom za suđe i ostavite da se dižu oko 30 minuta do 1 sata. Trebale bi vidljivo narasti prije nego što nastavite posao.
  9. Pripremite preljev od vanilije dok čekate. Umutite 2 žumanjka s 2 žlice kukuruznog brašna i s 25 g šećera. U to dodajte sjemenke vanilije ili ekstrakt i dobro pomiješajte metalnom žlicom. Umutite 250 ml mlijeka i 250 ml slatkog vrhnja, stavite obje smjese u posudu na slabu vatru i lagano kuhajte 6-8 minuta neprekidno miješajući da se ne naprave grudice.
  10. Knedle kuhajte poklopljene na pari 15 minuta.
  11. Prelijte ih vrućim preljevom od vanilije i pospite mješavinom mljevenih sjemenki maka i šećera u prahu.
  12. Poslužite ih i uživajte. 

thebreadshebakes.com/

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara