Ono što je gitarist Pink Floyda učinio s 21,5 milijuna dolara govori sve o njemu

Ono što je gitarist Pink Floyda učinio s 21,5 milijuna dolara govori sve o njemu
Foto: Twitter

GITARIST Pink Floyda David Gilmour na dražbi u New Yorku prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za čak gotovo 21 i pol milijuna dolara te cijelu svotu donirao neprofitnoj organizaciji angažiranoj na borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti planeta ClientEarth. 

Dražba je održana prošli tjedan u njujorškome Christie'su, prikupljeno je 21.490,750 dolara, a postavila je nekoliko svjetskih rekorda kada je riječ o prodaji gitara, pišu američki mediji. 

Među ponuđenim glazbalima bio je Black Strat, Fender Stratocaster iz 1969. koji je Gilmour koristio na Floydovim albumima od The Dark Side of the Moon do Final Cut. 

Black Strat je postigao cijenu od 3,875 milijuna dolara, što je najviša cijena za gitaru postignuta dosad na dražbi. 

Milijunskim iznosima fanovi su platili još dvije gitare: pretproizvodni bijeli Strat iz 1954. sa zlatnim dijelovima i serijskim brojem 0001 koji je prodan za 1,815 milijuna dolara, a Martin D-35 iz 1969., za koji je Gilmour kazao da je uz taj instrument napisao najviše pjesama, prodan je za 1,095 milijuna dolara. 

Sedamdesettrogodišnji glazbenik sav prihod od dražbe donirao je ClientEarthu, neprofitnoj organizaciji koja se bori za zaštitu planeta na kojemu živimo. 

"Mi smo odvjetnici i stručnjaci za zaštitu okoliša i borimo se protiv klimatskih promjena i za zaštitu prirode i okoliša", kažu iz ClientEartha. 

"Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim se čovječanstvo suočava. Za nekoliko godina efekt globalnog zatopljenja bit će nepovratan. Nadam se da će prodaja ovih instrumenata pomoći ClientEarthu u njihovoj nakani. Trebamo civiliziran svijet za sve svoje unuke i one koji će doći nakon njih, u kojemu će se na ovim gitarama moći svirati i uz njih pjevati", kazao je Gilmour. 

Raniji rekord, kada je posrijedi dražbovna prodaja poznatih gitara postigao je Fender Stratocaster koji je potpisalo 19 glazbenika, među ostalima Sting, Paul McCartney, Eric Clapton i Jimmy Page. Postignuta cijena iznosila je 2,7 milijuna dolara, a tada su se prikupljala sredstva za žrtve azijskog cunamija 2004. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara