Opel Vectra Caravan elegantnija od limuzine

OPEL je prije nekoliko dana objavio prve snimke nove Vectre Caravan. Pozitivni dojmove potencira elegantan nastup i visok stupanj funkcionalnosti odnosno opremljenosti. Do 1.850 litara prtljažnog prostora, "pametna svjetla" i klimatizirana sjedala samo su neke od novosti.

Opel je sa karavanskom izvedbom Vectre napravio zaista dobar posao. Čak bi se moglo reći da je na svojevrstan način pobijedio samog sebe. Ne samo da je Vectra dobila elegantno odijelo, već može prevesti jednaku količinu tereta kao i za broj "veća" Omega. Dovoljno je reći da novi karavan iz Russelsheima ima prtljažni prostor dug skoro dva metra (oborena stražnja klupa). I ne samo to, profitirali su i putnici na stražnjoj klupi.

Više prostora u predjelu koljena znat će svatko cijeniti. Nije riječ o nikakvom čudu već o uobičajenom postupku, koji se zove produljivanje međuosovinskog razmaka.

Naime, karavan karakterizira međuosovinski razmak od čak 2.83 metra, što je ekvivalent atraktivnom Signumu. Možda najbolje govore impresivne vanjske mjere, koje redom iznose 4.83/1.79/1.50 m.

Iako su fotografije unutrašnjosti izostavljene, za pretpostaviti je da se nisu desile neke značajne promjene. Prtljažnik je opremljen FlexOrganizer inovativnim sustavom slaganja prtljage, dok je poklopac prtljažnika električno upravljan putem daljinskog upravljača. FlexOrganizer su ništa drugo doli dvije vodilice, putem kojih pregrede (mreže) omogućuju odjeljivanje prtljage.  Jedan od detalja koji uvelike pomaže manevar teretom, baš kao i preklapanje podnice odnosno utovarnog ruba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vectra, posebno njena karavanska izvedba, je napravljena za dalja putovanja. Da bi to i vozač podnio, u Opelu su se odlučili ponuditi vozačko sjedalo opremljeno klimatizacijom. Sličan sustav nedavno je predstavio i Ford za svog Mondea.

Putnici na stražnjoj djeljivoj (60/40) klupi, uz obilje prostora, imaju na raspolaganju Travel Assistant sustav, koji je prvi put predstavljen na Signumu. Sustav sadrži dvije 12 V utičnice, odlagalište za smeće, hladnjak, držače čaša, dva stolića, držač DVD playera i modul za odvojeno korištenje audio-sustava. Vectra ide korak dalje i postaje prvi model u klasi dostupan sa zakretnim svjetlima. AFL (Adaptive Forward Lighting) će zasigurno utjecati na sigurnost u prometu, ali i smanjiti napor noćne vožnje. 

Usprkos dodanoj "kutiji" i obiteljskom pedigreo karavana, Opel u pogledu motorizacije model neće zakinuti. Čak štoviše, predviđena su dva noviteta, 3.0 V6 CDTI dizelaš (common-rail, 130/177 kW/KS) i benzinski agregat s direktnim ubrizgavanjem goriva, prvi u povijesti tvrtke. 2.2-litreni benzinac razvija 114/155 kW/KS, a ugrađivati će se i u ostale modele tvrtke.

Ukratko, kupac će moći birati između bogate palete motora čija snaga se kreće od 100 do 211 KS.

Opel želi vratiti stari imidž proizvođača kvalitetnih i pouzdanih automobila. Dokaz, dvanaest godina garancije na lim i servisni intervali produljeni na 30.000 (benzinci) odnosno 50.000 km (dizelski).

Opel Vectra u karavanskoj izvedbi će svoju premijeru doživjeti na jubilarnom 60. salonu automobila u Frankfurtu, dok će prodaja startati tjedan dva kasnije, najvjerojatnije početkom listopada. Model će se proizvoditi u matičnoj tvornici u Russelsheimu, jednoj od najmodernijih u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara