Oprezno na sunce

PROCJENJUJE se da je oko 80 posto svih oštećenja na koži u nekoj vezi s pretjeranim izlaganjem suncu, pa otuda i upozorenje pred nastupajuće vrele ljetne dane: Oprezno na sunce!

Iako je sunce izvor života na zemlji, pretjerano izlaganje suncu štetno je kao i izbjegavanje sunca. Istraživanja pokazuju da pretjerano sunčanje ima veze s pojavom karcinoma na koži, pa i nekih drugih kožnih bolesti i oštećenja. Kako je sezona godišnjih odmora pred vratima, dobro je podsjetiti na blagodati, ali i opasnosti što prijete s ljetnog neba.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da je ozonski omotač sve tanji, te da je zato pretjerano izlaganje sunčevim zrakama još štetnije, no što je to bilo ranije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici smatraju da treba izbjegavati sunčanje između 10 i 15 sati, jer je tada ultravioletno zračenje najintenzivnije. Preporuča se i korištenje vodootpornih zaštitnih sredstava - krema, mlijeka, gela... Najosjetljivijim osobama, dr. Jasna Meštrović preporučila je, u posebnom napisu Varaždinskih vijesti, sredstva sa zaštitnim faktorom od 15 do 20, ostalima od 10 do 15.

Djeci se preporuča zaštitni faktor 15, te izbjegavanje sunca između 10 i 17 sati. Važna je i zaštita glave kapom ili šeširom, a preporuča se i mnogo tekućine, te dodaci vitamina A, C i E.

Uživajte u ljetu, naravno, uz pridržavanja liječničkih preporuka, jer je uvijek bolje spriječiti nego liječiti. Ako, pak, uočite značajne promjene na koži - javite se liječniku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara