Original Dalijeve slike ukraden u zatvoru i zamijenjen kopijom

ORIGINALNA slika koju je španjolski slikar Salvador Dali 1965. poklonio najvećem zatvoru u New Yorku ukradena je i zamijenjena lošom kopijom, objavila je u nedjelju uprava zatvora.

Netko je, čini se, ukrao taj rad na papiru, u zaštitnom okviru, i zamijenio ga imitacijom, izjavio je za medije glasnogovornik newyorške zatvorke uprave Thomas Antenen.

´To je vrlo čudno. Čini se da je djelo zamijenjeno kopijom´, rekao je on.

Na traženje Anne Moscowitz, dužnosnice zatvorske uprave koja se susrela s jednim od Dalijevih prijatelja, katalonski majstor načelno je prihvatio 26. veljače 1965. posjetiti zatočenike na otoku Rickers.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No tog je dana Dali dobio temperaturu. Nije želio napustiti hotel, ali je u dva sata u sobi naslikao raspeće Isusovo kojem je u lijevom kutu napisao posvetu: ´Za blagovaonicu Rickers Islanda. S.D.´

Godinama je slika visila u toj prostoriji, polako padajući u zaborav. Inicijali S.D. uskoro više nisu nikome ništa značili, a u ožujku 1981. jedna šalica kave, bačena tijekom tučnjave zatvorenika, razbila je zažtitno staklo i umrljala sliku.

Uprava je tada ponovno postala svjesna slike i, u kroničnom nedostatku novca, odlučila je prodati. Procijenjena je na 175 tisuća dolara, a danas joj je vrijednost trostruka.

No taj pokušaj propada. Dali umire 1989. i raspeće se smješta u jedan hodnik, ostajući izvan vidokruga zatvorenika kojima je bilo namijenjeno.

Nakon jednog novinarskog upita, djelo je još jednom došlo u središte pozornosti i postavljeno u prostoriju za posjete, gdje su čuvari na njegovu mjestu pronašli slabu kopiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara