Oscar: 11 nominacija za "Gospodar prstenova: Povratak kralja"

Oscar: 11 nominacija za "Gospodar prstenova: Povratak kralja"
"GOSPODAR prstenova: Povratak kralja", posljednje poglavlje bajkovite fantastične trilogije Petera Jacksona, zaradio je u utorak 11 nominacija za nagrade američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti u kazalištu Samuel Goldwyn na Beverly Hillsu, među kojima su i one za najboljeg redatelja i najbolji film.

Slijedi ga povijesni film iz Napoleonova doba "Gospodar i ratnik" s deset nominacija, među kojima su i one za najbolji film i najboljeg redatelja.

Bill Murray, Diane Keaton, Sean Penn i Charlize Theron - dobitnici Zlatnih globusa prije dva dana - nominirani su u glumačkim kategorijama i za Oscara.

Najvećim bi se gubitnikom mogla smatrati saga o američkom građanskom ratu "Cold Mountain" koja nije dobila nominaciju ni za najbolji film ni za najboljeg redatelja (Anthony Minghella) ni za najbolju glumicu Nicole Kidman.

Ostali filmovi nominirani u kategoriji najboljeg su "Lost In Translation", priča o dvoje usamljenih Amerikanaca u Tokiju, triler "Mistična rijeka" i drama o utrkama konja "Seabiscuit".

Osim nominacija za najboljeg redatelja i najbolji film "Gospodar prstenova: Povratak kralja" nominiran je i za originalnu glazbu, originalnu pjesmu, vizualne efekte, montažu, adaptirani scenarij, scenografiju, kostimografiju, masku i zvuk.

Uz Jacksona i redatelja "Gospodara i ratnika" Petera Weira, u kategoriji najboljeg redatelja našla se i Sofia Coppola za "Lost In Translation", treća žena ikada nominirana u toj kategoriji. Prije nje su tu čast imale Lina Wertmueller za film "Pasqualino ljepotan" 1977. i Jane Campion za "Piano" 1994. godine. Nijedna nije osvojila Oscara.

Coppola, kći redatelja Francisca Forda Coppole, osvojila je i nominaciju za najbolji originalni scenarij za "Lost In Translation".

Ostali nominirani redatelji su Clint Eastwood za "Mističnu rijeku" i iznenađenje - Fernando Meirelles za brazilski film "City of God".

"Cold Mountain" je dobio sedam nominacija među kojima su one za najboljeg glumca za Judea Lawa, dezertera na povratku svojoj dragoj s ratišta, te za najbolju sporednu glumicu za Renee Zellweger za ulogu prijateljice njegove dragane. Film je osvojio čak dvije nominacije za originalnu pjesmu.

S Lawom u kategoriji najboljeg glumca su Johnny Depp, za ulogu gusara u "Piratima s Kariba", Ben Kingsley za ulogu iranskog imigranta koji se bori za dom u "House of Sand and Fog", Bill Murray za "Lost In Translation" i Sean Penn za ulogu oca koji osvećuje smrt kćeri u "Mističnoj rijeci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nominacije za najbolju glumicu donijele su iznenađenje u Keishi Castle-Hughes za ulogu Novozelanđanke koja se protivi tradiciji kako bi postala vođa maorskog plemena u "Whale Rideru".

Osim nje za najbolju glumicu nominirane su Diane Keaton za ulogu spisateljice uhvaćene u neočekivanu ljubavnu vezu s dva muškarca u "Somethings Gotta Give", Južnoafrikanka Charlize Theron za ulogu stvarne serijske ubojice Aileen Wuornos u "Monsteru", Britanka Samantha Morton za ulogu irske imigrantice u "In America" te Naomi Watts za ulogu tugujuće žene i majke koja traži osvetu u "21 Grams".

Alec Baldwin za ulogu ljigavog vlasnika kazina u "The Cooleru", Benicio Del Toro kao bivši osuđenik koji se suočava s naporima da ostane pošten u "21 grams", Djimon Hounsou za ulogu umjetnika koji umire od AIDS-a u "In America", Tim Robbins za ulogu muškarca zlostavljana u djetinjstvu u "Mističnoj rijeci" i Ken Watanabe za ulogu samuraja u "Posljednjem samuraju" nominirani su u kategoriji sporednih glumaca.

Shohreh Aghdashloo, kao suosjećajna iranska imigrantica u filmu "House of Sand and Fog", Patricia Clarkson u ulozi žene suočene s rakom dojke u "Pieces of April", Marcia Gay Harden kao sumnjičava supruga u "Mističnoj rijeci" i Holly Hunter kao majka koja pokušava zauzdati svoju kćer tinejdžerku u "Thirteen" zaradile su, uz Renee Zellweger, nominaciju u kategoriji najbolje sporedne glumice.

Animirani blockbuster "Potraga za Nemom" nominiran je u kategoriji najboljeg animiranog filma zajedno s "Brother Bear" i francuskim "The Triplets of Bellevue".

U kategoriji najboljeg stranog filma našli su se kanadski film "Barbarske invazije", švedski "Evil", japanski "The Twilight Samurai", nizozemski "Twin Sisters" i češki "Želary".

Zajedno s "Gospodarom prstenova: Povratak kralja" u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija su i "American Splendor", "City of God", "Mistična rijeka" i "Seabiscuit".

Nominirani za najbolji originalni scenarij su "Barbarske invazije", "Dirty Pretty Things", "Potraga za Nemom", "In America" i "Lost in Translation".

Nominirane u većini kategorija bira 5700 članova Akademije filmskih znanosti i umjetnosti, primjerice glumci, redatelji, scenaristi - ovisno o kategoriji.

Svi članovi Akademije mogu glasovati za nominirane u kategoriji najboljeg filma.

Televizijska mreža ABC prenosit će svečanost dodjele Oscara 29. veljače iz hollywoodskog kina Kodak. Billy Crystal se vraća kao voditelj ove svečanosti osmi put, nakon četverogodišnje stanke.

Redatelj Blake Edwards, tvorac filmova "Victor/ Victoria", "Doručak kod Tiffanyja" i "Pink Panther", primit će počasnog Oscara za životno djelo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara