Osjećate li bol zbog upaljenog živca?

Osjećate li bol zbog upaljenog živca?
Foto: Press

BOL JE ponekad neizbježna i svakako je neželjeni dio naše biologije. Posebno je nepoželjna tzv. neuropatska bol koja ponekad dolazi u obliku naglog gorućeg uboda, često usred noći. U drugim slučajevima, bol može biti popraćena kroničnim trnjenjem, bockanjem, žmarcima ili peckanjem, koje jednostavno ne prolazi.

Da bismo bolje razumjeli neuropatsku bol, moramo porazgovarati o glavnoj svrsi boli općenito. Bol služi kao svojevrsni alarmni sustav za ljudsko tijelo. Kad se naša ruka nalazi u opasnoj blizini plamena, naši živci šalju mozgu signal boli: "Ova osoba će se uskoro opeći!" U odgovoru, naš mozak aktivira refleks trzaja, prije nego što smo se uspjeli opeći.Oštećenja živaca može dovesti do oštećenja našeg alarmnog sustava za bol. Oštećeni živci mogu dovesti do desenzitizacije dijelova tijela - bez signala za bol, kada je isti potreban. I još više uznemirujuće - do preosjetljivosti. Oštećeni živci mogu stvoriti "lažnu uzbunu" i prouzročiti osjećaj istinske boli, a bez postojanja potrebe i vanjskog uzroka iste.

U mnogim slučajevima neuropatske boli, potpuno uobičajeni položaji i pokreti tijela (poput stajanja ili hodanja) postaju bolni. Pojedini pacijenti mogu početi osjećati bol zbog nježnog dodira vlastite odjeće ili posteljine, što im je donedavno pružalo veliku udobnost i toplinu za vrijeme spavanja. Prepuštena slučaju, oštećenja neuralnih struktura mogu se s vremenom pogoršati i "zaključati" nas u stanju permanentne boli. Srećom, postoje načini za kontrolu, pa čak i njihovo liječenje.

Živci su metabolički aktivna tkiva s vlastitim vaskularnim sustavom (vasa nervorum), kroz koji dostižu hranjive tvari, a koje su ključne za njihovo zdravlje. Takve tvari su vitamini B skupine, čiji nedostatak dovodi do neuropatije, degeneracije, oštećenja osjetila, poteškoća u obnovi živčanih putova. Prema statistikama, oko 32% ljudi koji imaju nedostatak vitamina B razviju generalizirano oštećenje perifernih živaca. A suprotno tome, njihov unos može pridonijeti kontroli bolova, regeneraciji živčanog sustava, normalizaciji refleksa i osjetljivosti. Nije slučajno što ih nazivaju "neurotropnima".Drugi element od značaja za stanje živčanog tkiva je uridin monofosfat. On sudjeluje u stvaranju RNA i niza neuronskih struktura poput dendrita (neuronski izrastaji) i mijelinske ovojnice. Uzimanje uridin monofosfata ubrzava „popravak“ oštećenih živaca i može suzbiti signal boli.Kombinacija uridin monofosfata i B-vitamina optimalno je dozirana u Mieloguard-u, inovativnom lijeku za suzbijanje neuropatske boli oporavkom oštećenih perifernih živaca. Ako osjećate "bol zbog živca", porazgovarajte s liječnikom o mogućnosti uzimanja Mieloguard-a u kombinaciji s drugim učinkovitim mjerama, kao što su kontrola tjelesne težine i fizioterapija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?