Otišao jedan od kraljeva erotske fotografije

JEDAN od najpoznatijih svjetskih fotografa, Australac Helmut Newton, poginuo je u petak u Hollywoodu u automobilskoj nesreći, objavila je policija.

Izlazio je s parkirališta hotela Chateau Marmont, na Sunset bulevaru, kada je izgubio kontrolu nad svojim Cadillacom i zabio se u zid, rekla je glasnogovornica policije u Los Angelesu. Automobil je potpuno uništen a Newton je preminuo nedugo nakon toga u medicinskom centru Cedars Sinai, rekla je glasnogovornica, dodajući da se uzroci nesreće utvrđuju.

Kolor fotograf slijep na boje

Newton (83), proslavio se svojim visoko stiliziranim modnim fotografijama koje je od 50-ih godina objavljivao u magazinima kao što su Vogue i Elle, a posebno svojim naglašeno erotičnim i sadomazohističkim ženskim aktovima i portretima.

Rođen u Berlinu 1920. od židovskih roditelja, Newton je počeo kao šegrt kod fotografa 1936. a dvije godine kasnije bježi iz Njemačke za Singapur, da bi se konačno nastanio u Australiji. Tamo radi kao modni fotograf do 1957. kada se vraća u Europu i živi u Parizu sve do 1980., nakon čega se seli u Monte Carlo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznajući da je slijep za boje, jednom se našalio da ima teškoća razlikovati žutu od zelene boje i zelenu od plave te da "zato radi jako dobre kolor fotografije".

Ono što ga je proslavilo su šokantne, hladno stilizirane fotografije golih žena, često amazonskog tipa s naznakom seksualne devijantnosti, opasnosti i fetišizma.

Muškarci se na njegovim fotografijama najčešće pojavljuju u servilnim ulogama, kao konobari, vozači ili obični promatrači.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara