Otkrivamo hoće li zaista Uprava Plitvičkih jezera zabraniti japanke

Otkrivamo hoće li zaista Uprava Plitvičkih jezera zabraniti japanke

Foto: 123RF/Instagram

VIJEST da će Uprava Nacionalnog parka Plitvička jezera nakon pada kanadskog turista s visine od 70 metara zabraniti nošenje japanki obišla je danas Hrvatsku, no prema riječima glasnogovornika NP-a Ognjena Borčića to ipak nije tako.

"To je zasad samo ideja, razmišljamo o tome zbog sigurnosti samih posjetitelja. Kad idete na put morate se pripremiti za njega, dolazite u nacionalni park, prostor netaknute prirode, morate biti svjesni gdje idete i prilagoditi se prostoru i vremenu", istaknuo je u razgovoru za Index.

Na svim ulazima u park postavljena su upozorenja za posjetitelje, a Borčić naglašava da se većina gostiju pridržava propisanog.

"Ljudi se u globalu drže znakova o pravilima ponašanja. Imamo 12 zabrana, uz posljednju donesenu koja se odnosi na upotrebu drona, a koja je bila neophodna.Većina se drži tih znakova, a mali dio posjetitelja je onaj ekshibicionistički koji precijeni svoje mogućnosti i šeta tamo gdje se ne bi trebalo i ne bi smjelo. Naglašavam, riječ je o znatno manjem broju", dodao je.

Ističe da se svakodnevno na terenu nalaze čuvare prirode koji kontroliraju drže li se posjetitelji svih propisanih pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je 20-godišnji Kanađanin pao s vidikovca visokog čak 75 metara pokušavajući snimiti što bolji selfie, pitali smo glasnogovornika koliki problem predstavljaju posjetitelji koji bi napravili sve za dobar selfie.

"Oni su više smetnja, nego neprimjereno ponašanje. Malo se guraju i ometaju druge posjetitelje", rekao je.

Sreća u nesreći mladog Kanađanina bila je da je zapeo za granu drveta, koja mu je spasila život. Oporavlja se u zadarskoj bolnici na odjelu intenzivne njege, a zadobio je teške ozljede.

U rujnu prošle godine tri Koreanke pale su na Plitvicama, tijekom turističkog razgledavanja, u provaliju pored staze. Brzom intervencijom HGSS-a i vatrogasaca su spašene, a nesreća se dogodila, još jednom, zbog neopreznog i neodgovornog ponašanja turistkinja - prošle su označenu traku koju nisu smjele biti kako bi - snimile selfie.

Prije gotovo godinu dana, 27. srpnja, na Plitvicama je poginula 54-godišnja slovačka turistkinja. Pala je u provaliju i preminula od zadobivenih teških ozljeda. Bila je to tragedija kakvu Plitvice ne pamte. I u ovom slučaju turistkinja se u trenutku pada nalazila na području koje se nalazi izvan označenih staza. Popela se na stijenu kako bi fotografirala slapove kada se pod njezinim nogama odlomio komad stijene. Pala je s visine od 70 metara u jezero.

Godinu dana ranije mladi japanski turist pao je sa stijene dok je pokušavao uslikati veliki slap na Plitvicama. Prekoračio je zaštitnu ogradu, neoprezno se približio samom rubu 80-metarske litice i stao uz sam rub slapa. Poskliznuo se i pao, a od smrti ga je spasilo stablo koje je raslo iz stijene koja se nalazi 30 metara niže. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara