Otkriven slatkovodni rak koji se razmnožava bez parenja

Tajanstvena vrsta raka, pronađena u Njemačkoj, razmnožava se bez parenja, što bi moglo ugroziti njegove europske slatkovodne rođake, objavili su znanstvenici.

´Kasno je da spriječimo razmnožavanje tih bića, no možemo zaustaviti njihovu najezdu´, izjavio je Gerhard Scholtz sa Sveučilišta Humboldt u Berlinu.

Ta životinja, nazvana ´Marmorkrebs´, može se razmnožiti bez oplodnje. Ta rijetka sposobnost ili partenogeneza otprije je poznata u nekih naprednijih vrsta rakova, no još nikad nije viđena u slatkovodnih vrsta ili u jastoga, piše časopis Nature.

Stručnjake zabrinjava činjenica da je Marmokrebs srodnik sjevernoameričkog raka Procambarus fallax, prijenosnika zaraznih gljivica. Kada je P. fallax u 19. stoljeću pušten u europske vode, gljivica je izazvala pomor domaćih rakova. ´Većina europskih rakova ponovno je ugrožena´, upozorava Sholtz.

To znači da bi puštanje samo jednog takvog raka u europski ekosustav moglo ugroziti opstanak domaćih rakova.

Pa ipak, vijest o otkriću Marmokrebsa ne mora biti loša. Njegova velika jajašca i sposobnost samokloniranja mogla bi se, naime, upotrijebiti u istraživanjima evolucije i drugih bioloških fenomena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara